Krem ziemniaczano-warzywny z goździkami i kardamonem z nutką baharatu


Składniki:

5 średnich ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
2 kawałki selera
1/2 cebuli
por 4 cm kawałek
woda tyle by przykryć warzywa
2 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 całe ziarna kardamonu
2 całe goździki
1 łyżeczka przyprawy baharat
pieprz ziołowy do smaku
sól do smaku
por do dekoracji
pasta curry zielona do dekoracji


Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.
W cebulę wbijamy goździki i wrzucamy do warzyw, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, rozgnieciony kardamon - możecie też ugotować krem z użyciem kostki rosołowej. Przyprawiamy i gotujemy do miękkości.

Wyjmujemy ziele, listki laurowe kardamon i goździki, miksujemy blenderem.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy baharat. Nalewamy do miseczek i posypujemy drobniutko posiekaną porą oraz na środku kładziemy odrobinę zielonej ostrej pasty curry.- uważajcie bo jest ona naprawdę ostra.



Taki krem to idealna propozycja na dzisiejszy dzień gdy pogoda nas nie rozpieszcza - jest zimno, pada śnieg z deszczem i jest nie przyjemnie.

Robiłam ten krem wiele razy zawsze sprawdza się idelanie - rozgrzewa, podnosi na duchu i sprawia, że jest nam cieplej.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne