Krem ziemniaczano-warzywny z goździkami i kardamonem z nutką baharatuSkładniki: 5 średnich ziemniaków 2 marchewki 2 pietruszki 2 kawałki selera 1/2 cebuli por 4 cm kawałek woda tyle by przykryć warzywa 2 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 całe ziarna kardamonu 2 całe goździki 1 łyżeczka przyprawy baharat pieprz ziołowy do smaku sól do smaku por do dekoracji pasta curry zielona do dekoracji |
Sposób przygotowania: Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. W cebulę wbijamy goździki i wrzucamy do warzyw, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, rozgnieciony kardamon - możecie też ugotować krem z użyciem kostki rosołowej. Przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy ziele, listki laurowe kardamon i goździki, miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy baharat. Nalewamy do miseczek i posypujemy drobniutko posiekaną porą oraz na środku kładziemy odrobinę zielonej ostrej pasty curry.- uważajcie bo jest ona naprawdę ostra. Taki krem to idealna propozycja na dzisiejszy dzień gdy pogoda nas nie rozpieszcza - jest zimno, pada śnieg z deszczem i jest nie przyjemnie. Robiłam ten krem wiele razy zawsze sprawdza się idelanie - rozgrzewa, podnosi na duchu i sprawia, że jest nam cieplej. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne