Kotleciki ziemniaczane z nutką grzybowąSkładniki: 1/2 kg ziemniaków 20 dkg pieczarek kilka suszonych grzybów 3 cebule 1 jajko sól, pieprz 2 łyżki bułki tartej + 2 do obtaczania masło lub olej do smażenia |
Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem. Na patelni obsmażamy pokrojone pieczarki i drobno pokrojoną cebulkę na złoty kolor. W tym samym czasie zalewamy wodą suszone kapelusze grzybków i gotujemy je około 15 minut do czasu, aż woda wyparuje i zostanie jej około 1-2 łyżek stołowych. Teraz do miski wkładamy ziemniaki, cebulkę, pieczarki, pocięte drobno grzyby, płyn z ich gotowania, jajko i 2 łyżki tartej bułki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całą masę dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 5 minut aby ziemniaki i bułka wchłonęły wilgoć. Formuję kotleciki, obtaczamy delikatnie w bułce i smażymy na maśle na złoty kolor. Takie kotleciki jakiś czas temu zaprezentowała Olga z www.smakimprezy.pl. Już nie raz zrobiłam coś z jej przepisów i nigdy się nie zawiodłam. Tak też było tym razem - kotleciki są bardzo smaczne, delikatne i aromatyczne. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu - Olgo dziekuję za wspaniały przepis. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne