Kotleciki ziemniaczane z nutką grzybową


Składniki:

1/2 kg ziemniaków
20 dkg pieczarek
kilka suszonych grzybów
3 cebule
1 jajko
sól, pieprz
2 łyżki bułki tartej + 2 do obtaczania
masło lub olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem. Na patelni obsmażamy pokrojone pieczarki i drobno pokrojoną cebulkę na złoty kolor.

W tym samym czasie zalewamy wodą suszone kapelusze grzybków i gotujemy je około 15 minut do czasu, aż woda wyparuje i zostanie jej około 1-2 łyżek stołowych.

Teraz do miski wkładamy ziemniaki, cebulkę, pieczarki, pocięte drobno grzyby, płyn z ich gotowania, jajko i 2 łyżki tartej bułki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Całą masę dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 5 minut aby ziemniaki i bułka wchłonęły wilgoć. Formuję kotleciki, obtaczamy delikatnie w bułce i smażymy na maśle na złoty kolor.



Takie kotleciki jakiś czas temu zaprezentowała Olga z www.smakimprezy.pl. Już nie raz zrobiłam coś z jej przepisów i nigdy się nie zawiodłam.

Tak też było tym razem - kotleciki są bardzo smaczne, delikatne i aromatyczne. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu - Olgo dziekuję za wspaniały przepis.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne