Hawajskie słodkie bułeczki z ananasem - Weekendowa Piekarnia 47


Składniki:

12 dkg ananasów z puszki
1/4 szklanki ciepłego soku z ananasa
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki roztopionego masła
5 dkg mleka w proszku - ja dodałam 6 dkg mleka kokosowego instant
1 jajko
1 łyżeczka cukru - ja dałam 50 g
1,5 łyżeczki soli
42 dkg mąki pszennej chlebowej
7 gram suchych drożdży - ja dałam 29 g świeżych drożdzy
6 dkg wiórków kokosowych


Sposób przygotowania:

Ananasy kroimy drobno - ja pokroiłam na wieksze kawałki.
W misce łączymy wszytskie składniki - bez wiórek i wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy wiórki i jesczez chwilę wyrabiamy.
Efi dodaje ananasy do ciasta i wyrabia je - ale ja chciałamn mieć wieksze kawałki owoców więc ich nie dodałam ale o tym za chwilę.

Odstawiamy ciasto aby podwoiło objętośc tak na 1-1,5 godziny - ja miskę przykrywam folią spożywczą.

Po tym czasie formujemy bułeczki albo w formie kulek lub ślimaczków - ale ja z tytułu tego, że to hawajksie bułeczki zrobiłam inaczej.

Mianowicie razem z synusiem wycinaliśmy foremkami kwiatki - bo mi osobiście Hawaje kojarzą się właśnie z kwiatami.
Powycinane kwiaty układamy na blaszcze z papaierem do pieceznia i w każdy wtykamy kawałki ananasa.

Zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut - po tym czasie mocniej wtykamy ananasy do ciasta.

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190'C.



Aloha tak witają się na Hawajach i tak ja Was dzisiaj witam.

To dla mnie wielki dzień - pierwszy raz uczestniczę w weekendowej piekarni której patronką jest Alicja z blogu www.kuchnialicji.blogspot.com... a której gospodarzem tym razem jest Efi z blogu www.muffingirl.blox.pl.

A to podwójne święto dla mnie - pierwszy raz w piekarni i bardzo się cieszę z tego bo dzisiaj jest obchodzony Międzynarodowy Dzień Chleba.

To się nazywa debiut ...

A bułeczki są przepyszne, cudownie pachną kokosem i ananasem - zajadała się nimi cała moja rodzina.

Jeszcze raz dziękuję Efi za wspaniały przepis a Alicji za piekarnię :)

Ale to jeszcze nie koniec pieczenia :)




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne