Chlebek NaanSkładniki: 4 szklanki m±ki pszennej 2 szklanki m±ki puszystej luksusowej do ciast drożdzowych 20 g drożdży ¶wieżych 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 jajka 400 ml jogurtu (temperatura pokojowa) 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy dodatki do chlebka - ja zrobiłam z płatkami czonsku, suszonymi pomidorami i zwykłe bez niczego |
Sposób przygotowania: Drożdze rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i łyżk± m±ki. Zostawiamy aż zaczn± b±belkować. Do miski przesiewamy m±kę, dodajemy cukier i sól. Wlewamy rozczyn drożdzowy, roztrzepane lekko jajka oraz jogurt. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Na sam koniec dodajemy oliwę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ja zostawiłam teraz ciasto na 20 minut do wyro¶nięcia. Teraz dzielimy ciasto na czę¶ci - ja odrywałam kawałki i wałkowałam rozci±gaj±c je. Układamy je na stolnicy posypanej m±k±, ja teraz dodałam czosnek i suszone pomidory na górę lekko je dociskaj±c do placków i przykrywamy ¶ciereczk±. Zostawiamy na pół godziny do wyro¶nięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180-200'C i pieczemy chlebki 12 minut. Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Chleba więc musiałm upiec chlebki naan. Zobaczyłam je u Wegetarianki na blogu www.wegetarianka.blox.pl. Chlebki s± bardzo puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne. Zrobiłam trzy wersje smakowe - zwykłe, z płatkami czosnku i suszonymi pomidorami. Wszystkie poprostu uwielbiam :) Chlebki nann to rodzaj indyjskiego płaskiego pieczywa, moga być podawane do wszelkiego rodzaju dipów, sosów czy gulaszy. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne