Chlebek Naan


Składniki:

Chlebek Naan 4 szklanki m±ki pszennej
2 szklanki m±ki puszystej luksusowej do ciast drożdzowych
20 g drożdży ¶wieżych
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 jajka
400 ml jogurtu (temperatura pokojowa)
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy
dodatki do chlebka - ja zrobiłam z płatkami czonsku, suszonymi pomidorami i zwykłe bez niczego


Sposób przygotowania:

Drożdze rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i łyżk± m±ki. Zostawiamy aż zaczn± b±belkować.

Do miski przesiewamy m±kę, dodajemy cukier i sól. Wlewamy rozczyn drożdzowy, roztrzepane lekko jajka oraz jogurt. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Na sam koniec dodajemy oliwę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ja zostawiłam teraz ciasto na 20 minut do wyro¶nięcia.

Teraz dzielimy ciasto na czę¶ci - ja odrywałam kawałki i wałkowałam rozci±gaj±c je. Układamy je na stolnicy posypanej m±k±, ja teraz dodałam czosnek i suszone pomidory na górę lekko je dociskaj±c do placków i przykrywamy ¶ciereczk±. Zostawiamy na pół godziny do wyro¶nięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 180-200'C i pieczemy chlebki 12 minut.



Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Chleba więc musiałm upiec chlebki naan. Zobaczyłam je u Wegetarianki na blogu www.wegetarianka.blox.pl.

Chlebki s± bardzo puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne. Zrobiłam trzy wersje smakowe - zwykłe, z płatkami czosnku i suszonymi pomidorami. Wszystkie poprostu uwielbiam :)

Chlebki nann to rodzaj indyjskiego płaskiego pieczywa, moga być podawane do wszelkiego rodzaju dipów, sosów czy gulaszy.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne