Nalewka cytrynowa z kawą i kardamonemSkładniki: 1 cytryna - 10dkg 5 dkg świeżo palonej kawy w ziarnach - ja dałam aromatyzowaną irish whisky 4 łyżki płynnego miodu - w oryginale było dwie 1/4 laski wanilii 3 rozgniecione ziarenka kardamonu lub szczypta mielonego 700 ml czystej wódki 40-procentowej. |
Sposób przygotowania: Cytrynę dokładnie szorujemy i spażamy. Gęsto nakłuwamy nożem i wbijamy w dziurki ziarenka kawy. Mi się nie zmieściły wszystkie więc resztę wrzuciłam do słoika luzem. Miód rozpuszczamy w łyżce wody i wlewamy do słoika, dodajemy wanilię i rozgniecione ziarna kardamonu. Wrzucamy cytrynę i całość zalewamy wódką. Odstawiamy na trzy tygodnie - co 2-3 dni potrząsamy słoikiem. Następnie nalewkę przecedzamy do butelki a cytynyę lekko odciskamy, szczelnie zamykamy i odstawiamy do sklarowania. Gdy cały osad osiądzie na dnie, zlewamy delikatnie klarowny alkohol za pomoca plastikowej elastycznej rurki, a osad przesączamy przez lejek z watą bawełnianą upchaną w nóżce. Nalewkę tę można robić również w wersji wytrawnej (bez miodu) lub słodszą dodając więcej miodu niż podano w przepisie. Nadaje się do picia od razu po sklarowaniu. Ta nalewaka wydała mi się bardzo ciekawa, jest bardzo podobna do likieru pomarańczowo-kawowego. Znalazłam go na www.cincin.ccc... a tam podało go Seniorka. Narazie jest mało klarowny ale pachnie bardzo ładnie czuć wyrażnie cytrynę ale z takim orientalnym zacięciem - wyczuwam kardamon i wanilię. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne