Nalewka cytrynowa z kawą i kardamonem


Składniki:

1 cytryna - 10dkg
5 dkg świeżo palonej kawy w ziarnach - ja dałam aromatyzowaną irish whisky
4 łyżki płynnego miodu - w oryginale było dwie
1/4 laski wanilii
3 rozgniecione ziarenka kardamonu lub szczypta mielonego
700 ml czystej wódki 40-procentowej.


Sposób przygotowania:

Cytrynę dokładnie szorujemy i spażamy. Gęsto nakłuwamy nożem i wbijamy w dziurki ziarenka kawy. Mi się nie zmieściły wszystkie więc resztę wrzuciłam do słoika luzem.

Miód rozpuszczamy w łyżce wody i wlewamy do słoika, dodajemy wanilię i rozgniecione ziarna kardamonu. Wrzucamy cytrynę i całość zalewamy wódką.

Odstawiamy na trzy tygodnie - co 2-3 dni potrząsamy słoikiem.

Następnie nalewkę przecedzamy do butelki a cytynyę lekko odciskamy, szczelnie zamykamy i odstawiamy do sklarowania.
Gdy cały osad osiądzie na dnie, zlewamy delikatnie klarowny alkohol za pomoca plastikowej elastycznej rurki, a osad przesączamy przez lejek z watą bawełnianą upchaną w nóżce.

Nalewkę tę można robić również w wersji wytrawnej (bez miodu) lub słodszą dodając więcej miodu niż podano w przepisie. Nadaje się do picia od razu po sklarowaniu.



Ta nalewaka wydała mi się bardzo ciekawa, jest bardzo podobna do likieru pomarańczowo-kawowego. Znalazłam go na www.cincin.ccc... a tam podało go Seniorka.

Narazie jest mało klarowny ale pachnie bardzo ładnie czuć wyrażnie cytrynę ale z takim orientalnym zacięciem - wyczuwam kardamon i wanilię.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne