Różana panna cotta z tapioką


Składniki:

1/4 szklanki tapioki
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 30% lub 36%
1/4 szklanki cukru - ja dałam dwie z naturalną wanilią i dosypałam resztę zwykłego
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki syropu różanego
bita śmietana do dekoracji



Sposób przygotowania:

Do garnuszka wsypujemy tapiokę i cukier, wlewamy mleko i całośc gotujemy 10 minut - aż taioka będzie miękka i zwiększy swoją objętość.

Wlewamy do mleka smietanke i podgrzewamy do momentu aż będzie bardzo gorąca - ale nie gotujemy. Odstawiamy z ognia.

Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącego mleka i wlewamy do masy. Ja sobie odlałam z gotujacego się mleka z tapioką te 2-3 łyżki. Wlewamy syrop różany i całośc dokładnie mieszamy.

Nalewamy porcje panna cotty do pojemiczków i schładzamy w lodówce - najlepiej przez całą noc.

Po schłodzeniu delikatnie wyjmujemy deser na talerzyki i dekorujemy bitą śmietaną i krpolami syropu różanego - podczas wyjmowania możecie pomóc sobie wkładając foremkę do naczynia z gorąca wodą na chwilkę.



Różana panna cotta jest moja ostatnią propozycją w akcji prowadzonej przez Charlotte - oby było nam dane cieszyć się takimi deserami jak najdłużej.

Kiedyś u Komarki z blogu www.everycakeyoubake.blogspot... zobaczyłam panna cottę z tapioką i mango - urzekła mnie swoją urodą. I robiąc moja różaną panna cottę wzorowałam się na jej przepisie - jest rewelacyjny. Komarko dziekuję za wspaniały przepis.

Różana panna cotta jest pyszna - kremowa a tapioka dodaje jej uroku i w wygladzie i w strukturze. Nie jest za słodka - jest poprostu idealna.






[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne