PitaSkładniki: 45 dkg mąki pszennej białej 10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka instant 2 łyżeczki soli 280 g letniej wody 4 łyżki oliwy z oliwek |
Sposób przygotowania: Drożdze rozpuszczamy w letniej wodzie z odrobiną cukru - zostawiamy by zaczeły bąbelkować. W misce łączymy mąkę z solą, wlewamy rozczyn i oliwę z oliwek. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przyjkrywamy miske folią spożywczą i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części - ja podzieliłam na 9. Z każdej porcji ciasta robimy kulkę i układamy je na posypanej mąką stolnicy. Przykrywamy i zostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Teraz kulki wałkujemy na płaskie placki grubości około 5mm, zostawiamy na kolejne 20 minut do podrośnięcia. Pity pieczemy na kamieniu w temperaturze 230'C przez 5-6 minut aż będą puchate i napęczniałe - ja piekłam na blaszcze bo nie mam kamienia ale muszę koniecznie sobie taki kupić. Przepisów na pitę jest mnóstwo ja skorzystałam z przepisu Komarki z www.everycakeyoubake.blog... a ona ma go od Tatter z www.piekarniatatter.blogspot.com. Chlebki wyszły bardzo puchate, bardzo smaczne i powiem Wam szczerze, nie bardzo wierzyłam, że mogą być takie rewelacyjne. Są mięciutkie - nawet na drugi dzień po upieczeniu. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne