Keftedes z pitą i sosem czonskowym z ogórkiemSkładniki: 40 dkg mięsa mielonego z łopatki 20 dkg mięsa mielonego wołowego 1 łyżka przyprawy kahuńskiej cajun 2 łyżki przyprawy do dań kuchni greckiej 1 łyżka suszonego oregano 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwstwa bułka namoczona w mleku 1 jajko 3 łyżki mąki upieczone pity - www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,00... pomidor, kukurydza, liście sałaty karbowanej, drobny szczypiorek SOS: 2 łyżki jogurtu bałkańskiego 1 ząbek czosnku 2 małe ogórki sól, pieprz, papryka ostra |
Sposób przygotowania: W misce łączymy dwa rodzaje mięsa i doprawiamy: przyprawą kajuńską, do dań kuchni greckiej, oregano, solą i pieprzem. Przykrywamy i dostawiamy na conajmniej godzinę. Po tym czasie dodajemy do mięsa dobrze odciśniętą bułkę, jajko, drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dobrze wyrabiamy masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy każdą w mące. Smażymy w głebokim oleju na złoty kolor - ja usmażyłam je na patelni. W miseczce łączymy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obranymi i drobno posiekanymi ogórkami. doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pomidory kroimy na pół a potem w plasterki. Pity rozcinamy nożem i w każdą wkładamy liść sałaty, 2-3 keftedes, kawałki pomidora, łyżkę kukurydzy. Na górę kładziemy łyżkę sosu z ogórkami i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Czasami przychodzi nam ochota na cośnowego, coś innego niż do tej pory jedliśmy. Upiekłam pierwsze w swoim życiu pity i pomyślałam sobie , ze zjedlibyśmy coś z dań kuchni greckiej. Poszukałam w internecie i na stronie www.wielkiezarcie.com... znalazłam przepis na keftedes - to był strzał w dziesiątkę. Keftesed są bardzo aromatyczne, chrupiące a w towarzystwie pity, warzyw i sosu stanowią sycący i smaczny posiłek. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne