Keftedes z pitą i sosem czonskowym z ogórkiem


Składniki:

40 dkg mięsa mielonego z łopatki
20 dkg mięsa mielonego wołowego
1 łyżka przyprawy kahuńskiej cajun
2 łyżki przyprawy do dań kuchni greckiej
1 łyżka suszonego oregano
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwstwa bułka namoczona w mleku
1 jajko

3 łyżki mąki

upieczone pity - www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,00...

pomidor, kukurydza, liście sałaty karbowanej, drobny szczypiorek

SOS:
2 łyżki jogurtu bałkańskiego
1 ząbek czosnku
2 małe ogórki
sól, pieprz, papryka ostra


Sposób przygotowania:

W misce łączymy dwa rodzaje mięsa i doprawiamy: przyprawą kajuńską, do dań kuchni greckiej, oregano, solą i pieprzem. Przykrywamy i dostawiamy na conajmniej godzinę.

Po tym czasie dodajemy do mięsa dobrze odciśniętą bułkę, jajko, drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dobrze wyrabiamy masę.

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy każdą w mące. Smażymy w głebokim oleju na złoty kolor - ja usmażyłam je na patelni.

W miseczce łączymy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obranymi i drobno posiekanymi ogórkami. doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Pomidory kroimy na pół a potem w plasterki.

Pity rozcinamy nożem i w każdą wkładamy liść sałaty, 2-3 keftedes, kawałki pomidora, łyżkę kukurydzy. Na górę kładziemy łyżkę sosu z ogórkami i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.



Czasami przychodzi nam ochota na cośnowego, coś innego niż do tej pory jedliśmy.

Upiekłam pierwsze w swoim życiu pity i pomyślałam sobie , ze zjedlibyśmy coś z dań kuchni greckiej. Poszukałam w internecie i na stronie www.wielkiezarcie.com... znalazłam przepis na keftedes - to był strzał w dziesiątkę.

Keftesed są bardzo aromatyczne, chrupiące a w towarzystwie pity, warzyw i sosu stanowią sycący i smaczny posiłek.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne