Placek ziemniaczany z warzywami, serami i sosem słodkim chili


Składniki:

1 duży placek ziemniaczany
1/4 brokuła
1/4 cebuli czerwonej
3 cm kawałek pora
6 ząbków czosnku włoskiego
1 mały trójkącik sera pleśniowego
mozarella
1/2 strąka chili czerwonego
1 czubata łyżka żurawiny
1 łyżka sosu chili słodkiego


Sposób przygotowania:

Placek smażymy z obu stron na złoto i gdy już go obrócimy na drugą stronę to układamy na niego warzywa – pokrojone w cząstki chili, brokuły lekko obgotowane, cebulę pokrojoną w półkrążki, por w talarki oraz czosnek i żurawinę.

Na to na górę kładziemy ser turek pokrojony w plasterki i mozarellę.
I teraz albo chwilę to podgrzewamy na kuchence albo wkładamy do piekarnika – wtedy serki się super rozpuszczą.

Przekładamy na talerz i polewamy całość sosem słodkim chili.



To danie powstało przez czysty przypadek – smażyłam synkowi zwykłe placki ziemniaczane i tak sobie pomyślałam, że mam ochotę na coś ostrego, szybki przegląd lodówki i już miałam swoje ostre jedzenie.

To inaczej podane placki ziemniaczane – i powiem Wam będę je sobie częściej robiła. Możecie dodać do nich inne warzywa takie jakie akurat macie w lodówce.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne