Placek ziemniaczany z warzywami, serami i sosem słodkim chiliSkładniki: 1 duży placek ziemniaczany 1/4 brokuła 1/4 cebuli czerwonej 3 cm kawałek pora 6 ząbków czosnku włoskiego 1 mały trójkącik sera pleśniowego mozarella 1/2 strąka chili czerwonego 1 czubata łyżka żurawiny 1 łyżka sosu chili słodkiego |
Sposób przygotowania: Placek smażymy z obu stron na złoto i gdy już go obrócimy na drugą stronę to układamy na niego warzywa – pokrojone w cząstki chili, brokuły lekko obgotowane, cebulę pokrojoną w półkrążki, por w talarki oraz czosnek i żurawinę. Na to na górę kładziemy ser turek pokrojony w plasterki i mozarellę. I teraz albo chwilę to podgrzewamy na kuchence albo wkładamy do piekarnika – wtedy serki się super rozpuszczą. Przekładamy na talerz i polewamy całość sosem słodkim chili. To danie powstało przez czysty przypadek – smażyłam synkowi zwykłe placki ziemniaczane i tak sobie pomyślałam, że mam ochotę na coś ostrego, szybki przegląd lodówki i już miałam swoje ostre jedzenie. To inaczej podane placki ziemniaczane – i powiem Wam będę je sobie częściej robiła. Możecie dodać do nich inne warzywa takie jakie akurat macie w lodówce. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne