Krem warzywny z avocado i prażonym siemieniem lnianym


Składniki:

3-4 ziemniaki
2 marchewki
2-3 kawałki selera
1 cebula
por 5 cm kawałek
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
1/2 avocado
5 łyżek siemienia lnianego prażonego


Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i zalewamy woda - tak by je przykryła plus 1 cm.
Dodajemy ziele i listek. Gotujemy do miękkości. Miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

Nalewamy na talerze i na każdej porcji układamy po trzy kawałki avocado i posypujmy siemieniem tworząc kwiatek.



To bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa - avocado i siemię lniane idealnie pasują do kremowej konsystencji. Siemię można lekko posolić po uprażeniu.

Teraz gdy zaczyna się sezon grypowy takie zupy są bombą witaminową dla organizmu więc niech goszczą u nas jak najczęściej.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne