Pieczona dynia z tymiankiem


Składniki:

Pieczona dynia z tymiankiem dynia
gałka muszkatołowa
mielona kolendra
sól czosnkowa
cukier muscovado jasny
oliwa truflowa
4 gałązki świeżego tymianku


Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na kawałki razem ze skórką. Posypujemy świeżo zmieloną gałką muszkatołową, kolendrą, solą i odrobiną cukru.

Całość polewamy oliwą truflową i kładziemy na górę świezy tymianek.
Pieczemy w 200'C do momentu aż dynia będzie miękka. Pamiętajcie by dynię obracać podczas pieczenia.



Czas rozpocząć dyniowy sezon - powiem Wam szczerze, że pierwszy raz w życiu jadłam pieczoną dynię - bardzo ją polubiłam.

Mamy do dyspozycji bardzo dużo gatunków dynii - ja się na tym nie znam. Kupiłam dynię u kobiecinki na targu. Dynia miała beżową skórkę i po upieczeniu była rewelacyjna, pachnąca, mięciutka i w strukturze przypominała mi ziemniaka.

Upieczona dynia może być podstawą wielu bardzo smacznych i ciekawych dań. Postaram się zaprezentować kilka z nich.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne