Pieczona dynia z tymiankiemSkładniki: dynia gałka muszkatołowa mielona kolendra sól czosnkowa cukier muscovado jasny oliwa truflowa 4 gałązki świeżego tymianku |
Sposób przygotowania: Dynię kroimy na kawałki razem ze skórką. Posypujemy świeżo zmieloną gałką muszkatołową, kolendrą, solą i odrobiną cukru. Całość polewamy oliwą truflową i kładziemy na górę świezy tymianek. Pieczemy w 200'C do momentu aż dynia będzie miękka. Pamiętajcie by dynię obracać podczas pieczenia. Czas rozpocząć dyniowy sezon - powiem Wam szczerze, że pierwszy raz w życiu jadłam pieczoną dynię - bardzo ją polubiłam. Mamy do dyspozycji bardzo dużo gatunków dynii - ja się na tym nie znam. Kupiłam dynię u kobiecinki na targu. Dynia miała beżową skórkę i po upieczeniu była rewelacyjna, pachnąca, mięciutka i w strukturze przypominała mi ziemniaka. Upieczona dynia może być podstawą wielu bardzo smacznych i ciekawych dań. Postaram się zaprezentować kilka z nich. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne