Krem z batatów z kokosową nutką i limonkąSkładniki: 1 duży batat 1,5 cebuli 2 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka masła 2 łyżki mleka kokosowego instant sól do smaku pieprz kajeński do smaku 1 łyżka soku z limonki 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 plasterki limonki |
Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle, tak by tylko zmiękła. Dodajemy obrane i pokrojone w dużą krostę bataty, imbir. Mieszamy. Wlewamy wody tyle by przykryła bataty z cebulą, dodajemy mleko w proszku kokosowe i dokładnie mieszamy. Gotujemy do miękkości batatów. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy sok z limonki. Nalewamy do miseczek, do każdej dodajemy po łyżce jogurtu robiąc wzorki i układamy po plasterku limonki przekrojonym na pół. Batat to słodki ziemniaki różniący się od naszego zwykłego ziemniaka nie tylko tym, że jest słodki ale także kolorem i strukturą. Ja osobiście bardzo je lubię - moja rodzina nie - i od czasu do czasu coś sobie z nich przygotowuję. Tym razem jest to krem z batatów który powtstał przez zmodyfikowanie przepisu Anny Olson. Krem jest przepyszny, lekko słodki z wyczuwlnym posmakiem kokosu. dodatek limonki przełamuję słodycz kremu i nadaje mu wyrazistości. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne