Krem z batatów z kokosową nutką i limonką


Składniki:

1 duży batat
1,5 cebuli
2 plasterki świeżego imbiru
1 łyżeczka masła
2 łyżki mleka kokosowego instant
sól do smaku
pieprz kajeński do smaku
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 plasterki limonki


Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle, tak by tylko zmiękła. Dodajemy obrane i pokrojone w dużą krostę bataty, imbir. Mieszamy.

Wlewamy wody tyle by przykryła bataty z cebulą, dodajemy mleko w proszku kokosowe i dokładnie mieszamy.

Gotujemy do miękkości batatów.
Miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy sok z limonki.

Nalewamy do miseczek, do każdej dodajemy po łyżce jogurtu robiąc wzorki i układamy po plasterku limonki przekrojonym na pół.



Batat to słodki ziemniaki różniący się od naszego zwykłego ziemniaka nie tylko tym, że jest słodki ale także kolorem i strukturą.

Ja osobiście bardzo je lubię - moja rodzina nie - i od czasu do czasu coś sobie z nich przygotowuję.

Tym razem jest to krem z batatów który powtstał przez zmodyfikowanie przepisu Anny Olson.
Krem jest przepyszny, lekko słodki z wyczuwlnym posmakiem kokosu. dodatek limonki przełamuję słodycz kremu i nadaje mu wyrazistości.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne