Krem z dyni z wędzonym serem z oliwkami


Składniki:

1,2 kg dynii
1 marchewka
1 ziemniak
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
1-3 małe kawałeczki suszonego chilii
gałka muszkatołowa
suszony czosnek
sól
wędzony topiony ser z oliwkami


Sposób przygotowania:

Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. dodajemy do niej obraną i pokrojoną marchewkę oraz ziemniaka.

Zalewamy wodą - tak na 2 cm powyżej warzyw - dodajemy listek laurowy, ziele i chilii. Gotujemy do miękkości.

Wyjmujemy listki i ziela, miksujemy na krem. Doprawiamy świeżo zmieloną gałką, czosnkiem i solą.

Nalewamy porcje kremu do miseczek i na każdą kładziemy dwie łyżki startego wędzonego sera z oliwkami.



Powiem Wam tak naprawdę dopiero w tym roku zaczełam lubić dynię - nie żebym jej wcześniej nie lubiła, ja jej poprostu wcześniej nie jadałam.

Krem z dyni jest pyszny, lekko ostry - jak lubicie bardziej ostre potrawy dodajcie więcej chili.

Ma wręcz terapeutyczne działanie - jego słoneczny, żółto-pomarańczowy kolor wyrażnie podnosi na duchu. Dodatek wędzonego sera nadaje mu dymnego posmaku który wbew pozorom idelanie tutaj pasuje.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne