Krem z dyni z wędzonym serem z oliwkamiSkładniki: 1,2 kg dynii 1 marchewka 1 ziemniak 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1-3 małe kawałeczki suszonego chilii gałka muszkatołowa suszony czosnek sól wędzony topiony ser z oliwkami |
Sposób przygotowania: Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. dodajemy do niej obraną i pokrojoną marchewkę oraz ziemniaka. Zalewamy wodą - tak na 2 cm powyżej warzyw - dodajemy listek laurowy, ziele i chilii. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy listki i ziela, miksujemy na krem. Doprawiamy świeżo zmieloną gałką, czosnkiem i solą. Nalewamy porcje kremu do miseczek i na każdą kładziemy dwie łyżki startego wędzonego sera z oliwkami. Powiem Wam tak naprawdę dopiero w tym roku zaczełam lubić dynię - nie żebym jej wcześniej nie lubiła, ja jej poprostu wcześniej nie jadałam. Krem z dyni jest pyszny, lekko ostry - jak lubicie bardziej ostre potrawy dodajcie więcej chili. Ma wręcz terapeutyczne działanie - jego słoneczny, żółto-pomarańczowy kolor wyrażnie podnosi na duchu. Dodatek wędzonego sera nadaje mu dymnego posmaku który wbew pozorom idelanie tutaj pasuje. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne