Lasagne szpinakowe z dynią i pomidorami


Składniki:

1/3 opakowania lasagne szpinakowego
1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
1 łyżeczka przyprawy kajuńskiej
1/2 łyżeczki przyprawy hawayij
1 łyżeczka suszonych pomidorów
1/2 łyżki curry zółtego
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
ser żółty w plastrach
ser mozarella
sos czosnkowy
dynia - pokrojona w cienkie plasterki
sól, pieprz ziołowy
natka pietruszki


Sposób przygotowania:

Mięso doprawiamy przyprawą kajuńską, hawayij, solą, pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przesmażamy na patelni z dodatkiem curry i puszki pomidorów. Chwilę razem dusimy.

Foremkę do zapiekania smarujemy masłem i układamy płaty makaronu. Usmażone mięso dzielimy na trzy porcje.

Rozkładamy porcje mięsa, na to 6 łyżek sosu czosnkowego, kawałki dyni i całośc posypujemy posiekana natką pietruszki.
Przykrywamy plastrami sera żółtego.

Powtarzamy czynności - na górze ma być warstwa mięsa którą posupujemy startym serem mozarella i suszonymi pomidorami.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180"c i zapiekamy przez 25 minut.



Lasagne to prosty sposób na to by otrzmać coś wybornego w smaku. Parę składników które zapieczone tworzą harmonię.

Miałam szpinakowe lasagne i dynię, znalazłam w szafkach pomidory i już miałam zalążek dania.

Szpinakowe lasagne z mięsem, pomidorowym sosem i dynią jest bardzo smaczne, pożywne ale nastepnym razem może dodam gałkę muszkatołową i odrobine czosnku - tak sobie teraz wymyśliłam.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne