Lasagne szpinakowe z dynią i pomidoramiSkładniki: 1/3 opakowania lasagne szpinakowego 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 1 łyżeczka przyprawy kajuńskiej 1/2 łyżeczki przyprawy hawayij 1 łyżeczka suszonych pomidorów 1/2 łyżki curry zółtego 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki ser żółty w plastrach ser mozarella sos czosnkowy dynia - pokrojona w cienkie plasterki sól, pieprz ziołowy natka pietruszki |
Sposób przygotowania: Mięso doprawiamy przyprawą kajuńską, hawayij, solą, pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przesmażamy na patelni z dodatkiem curry i puszki pomidorów. Chwilę razem dusimy. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem i układamy płaty makaronu. Usmażone mięso dzielimy na trzy porcje. Rozkładamy porcje mięsa, na to 6 łyżek sosu czosnkowego, kawałki dyni i całośc posypujemy posiekana natką pietruszki. Przykrywamy plastrami sera żółtego. Powtarzamy czynności - na górze ma być warstwa mięsa którą posupujemy startym serem mozarella i suszonymi pomidorami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180"c i zapiekamy przez 25 minut. Lasagne to prosty sposób na to by otrzmać coś wybornego w smaku. Parę składników które zapieczone tworzą harmonię. Miałam szpinakowe lasagne i dynię, znalazłam w szafkach pomidory i już miałam zalążek dania. Szpinakowe lasagne z mięsem, pomidorowym sosem i dynią jest bardzo smaczne, pożywne ale nastepnym razem może dodam gałkę muszkatołową i odrobine czosnku - tak sobie teraz wymyśliłam. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne