Gnocchi z dyni z szałwi± podane z parmezanemSkładniki: 70 dkg ziemniaków 20 dkg upieczonej dyni 80 g kaszy manny 1 żółtko 1 białko ubite m±ka gałka muszkatołowa sól suszona szałwia odrobina kwiatu muszkatołowca |
Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki i upieczon± dynię przeciskamy przez praskę, wkładamy do miski. Dodajemy kaszę mannę, żółtko i doprawiamy gałk± muszkatołow±, sol±, szałwi± i kwiatem muszkatołowca. Mieszamy dokładnie. Białko łaczymy z mas± i teraz stopniowo dodajemy m±ki - ciasto ma być o konsystencji podobnej do masy na kopytka. Formujemy małe kluseczki i naciskamy je z jednej strony widelcem. Wrzucamy na osolony wrz±tek i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Na patelni rozpuszczamy masło z odrobin± szałwi i wrzucamy gnocchi, chwilę razem podsmażamy. Przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Przyznam się Wam robiłam gnocchi z przepisu z cincin i mi nie wyszło - gdy gotowałam pierwsz± porcję całkowicie się rozwaliła. A, że nie poddaje się zbyt łatwo - zmieniłam przepis, do ciasta które mi zostało dodałam m±kę i kaszę mannę. Powstało gnocchi które było takie jak chciałam - miękkie, delikatne w smaku i bardzo smaczne. Dodatek masła z szałwi± i parmezanu podkre¶la korzenno-dyniowy smak gnocchi. Polecam wielbicielom dyni :) a tym którzy jeszcze jej nie polubili mam nadzieję, że im zasmakuje. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne