Gnocchi z dyni z szałwi± podane z parmezanem


Składniki:

70 dkg ziemniaków
20 dkg upieczonej dyni
80 g kaszy manny
1 żółtko
1 białko ubite
m±ka
gałka muszkatołowa
sól
suszona szałwia
odrobina kwiatu muszkatołowca


Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki i upieczon± dynię przeciskamy przez praskę, wkładamy do miski.

Dodajemy kaszę mannę, żółtko i doprawiamy gałk± muszkatołow±, sol±, szałwi± i kwiatem muszkatołowca. Mieszamy dokładnie. Białko łaczymy z mas± i teraz stopniowo dodajemy m±ki - ciasto ma być o konsystencji podobnej do masy na kopytka.

Formujemy małe kluseczki i naciskamy je z jednej strony widelcem. Wrzucamy na osolony wrz±tek i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.

Na patelni rozpuszczamy masło z odrobin± szałwi i wrzucamy gnocchi, chwilę razem podsmażamy. Przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem.



Przyznam się Wam robiłam gnocchi z przepisu z cincin i mi nie wyszło - gdy gotowałam pierwsz± porcję całkowicie się rozwaliła.
A, że nie poddaje się zbyt łatwo - zmieniłam przepis, do ciasta które mi zostało dodałam m±kę i kaszę mannę.

Powstało gnocchi które było takie jak chciałam - miękkie, delikatne w smaku i bardzo smaczne.

Dodatek masła z szałwi± i parmezanu podkre¶la korzenno-dyniowy smak gnocchi.

Polecam wielbicielom dyni :) a tym którzy jeszcze jej nie polubili mam nadzieję, że im zasmakuje.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne