Wafle z farszem z pieczarek i ziemniakówSkładniki: 1 kg pieczarek 3-5 ziemniaków 1-2 cebule 2 parówki berlinki lub inne cienkie kiełbaski 3-5 plasterków sera żółtego 1 paczka wafli kwadratowych 1 jajko bułka tarta sól pieprz |
Sposób przygotowania: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z posiekaną cebulą smażymy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Gorące ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Bardzo ważne jest to by ziemniaki i pieczarki były bardzo gorące. Układamy dwa wafle tak by lekko na siebie zachodziły. Pieczarki dzielimy na dwie równe porcje i jedną z nich nakładamy na ułożone wafle. Przytkrywamy następnymi dwoma waflami, teraz nakładamy ziemniaki i dobrze je rozsmarowujemy po waflach - dokładnie po całej ich powierzchni, także po rogach. Układamy kolejne dwa wafle a na nich drugą porcję pieczarek. Kiełbaski lub parówki owijamy serem i układamy na pieczarkach - gdyby Wam starczyło wafli to przed położeniem kiełbaski możecie ułożyć kolejne dwa wafle. Ja robiłam tekie wafle kilka razy i powiem Wam, za każdym razem ilość wafli w paczce była różna. Tak przygotowane wafle zwijamy jak roladę i dobrze dociskamy - pod wpływem ciepła z pieczarek i ziemniaków rolada zmięknie. Zostawiamy ją by lekko przestygła. Kroimy w plastry grubości 1,5 cm i panierujemy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy na złoto-brązowy kolor. Możecie też zrobić inny wariant takich wafli: pokroić je w plastry i bez panierowania ułożyć w formie, posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku. Można też by trochę sobie ułatwić przygotowania wymieszać przeciśnięte przez praskę ziemniaki z pieczarkami z cebulą. Jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia wafli na słodko a ja Wam proponuję wafle z pieczarkami i ziemniakami. W smaku przypominają mi krokiety, nie czuć w nich ziemniaków ale dzięki nim są bardzo syte. Podana porcja wystarczy by najdały się 4-5 dorosłe osoby. Ja podałam je z sałatką z pomidorów z kiełkami oraz dressingiem jogurtowo-czosnkowym z szczypiorkiem. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne