Ciasto dyniowe z żurawiną i orzechami - Weekendowa Cukiernia 16


Składniki:

Ciasto:
2 jajka
25 dkg puree dyniowego - upiekłam dynię którą lekko posmarowałam olejem a następnie rozgniotłam ją widelcem
20 dkg mąki
90 ml oleju
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dkg cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli

Wierzch:
18 dkg masła
20 dkg brązowego cukru jasnego
20 dkg świeżej żurawiny
6 dkg orzechów laskowych
6 dkg orzechów włoskich - w oryginale 12 dkg orzechów pekan


Sposób przygotowania:

W misce miksera łączymy jajka z olejem i puree z dyni. Lekko razem miksujemy.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką.

Formę do zapiekania smarujemy masłem i wysypujemy lekko bułką tartą. Przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 175'C piekarnika i pieczemy około 40 minut - do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.

Orzechy kroimy na mniejsze kawałki i połowę żurawiny też kroimy w plasterki. W garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem ciągle mieszając. Gdy cukier się całkowicie rozpuści wrzucamy orzechy i całą żurawinę.

Gotujemy chwilę aż żurawina puści lekko sok. Lekko studzimy - sos w trakcie studzenia będzie nam gęstniał.

Na zimne ciasto stopniowo nakładamy sos z żurawiną i orzechami. Ja nakładałam go po jednej łyżce - tak nakładany sos nie ściekał po cieście.

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia się sosu.



Tym razem w ramach Weekendowej Cukierni jej gospodyni Gosi@ z blogu www.emigrantki-w-kuchni.blogspot.c...
zaproponowała ciasto które mnie urzekło od pierwszego przeczytania przepisu - wiedziałam, że muszę je zrobić.

Ciasto zapowiadało się wybornie ale kiedyś miałam już do czynienia z ciastem które musiałam odwrócić po upieczeniu i powiem Wam szczerze nie wspominam tego zbyt miło.

Oglądając ciasto u Charlotte i czytając jej przemyślenia utwierdziłam się w tym przekonaniu - zrobiłam je trochę inaczej.

Ciasto jest przepyszne - mojemu mężowi który nie lubi dyni posmakowało.
Jest wilgotne, pachnące cynamonem a żurawinowo-orzechowa góra przełamuje słodycz ciasta nadając mu lekkiej kwaśności.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne