Ciasto dyniowe z żurawiną i orzechami - Weekendowa Cukiernia 16Składniki: Ciasto: 2 jajka 25 dkg puree dyniowego - upiekłam dynię którą lekko posmarowałam olejem a następnie rozgniotłam ją widelcem 20 dkg mąki 90 ml oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dkg cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki soli Wierzch: 18 dkg masła 20 dkg brązowego cukru jasnego 20 dkg świeżej żurawiny 6 dkg orzechów laskowych 6 dkg orzechów włoskich - w oryginale 12 dkg orzechów pekan |
Sposób przygotowania: W misce miksera łączymy jajka z olejem i puree z dyni. Lekko razem miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wysypujemy lekko bułką tartą. Przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 175'C piekarnika i pieczemy około 40 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki i połowę żurawiny też kroimy w plasterki. W garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem ciągle mieszając. Gdy cukier się całkowicie rozpuści wrzucamy orzechy i całą żurawinę. Gotujemy chwilę aż żurawina puści lekko sok. Lekko studzimy - sos w trakcie studzenia będzie nam gęstniał. Na zimne ciasto stopniowo nakładamy sos z żurawiną i orzechami. Ja nakładałam go po jednej łyżce - tak nakładany sos nie ściekał po cieście. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia się sosu. Tym razem w ramach Weekendowej Cukierni jej gospodyni Gosi@ z blogu www.emigrantki-w-kuchni.blogspot.c... zaproponowała ciasto które mnie urzekło od pierwszego przeczytania przepisu - wiedziałam, że muszę je zrobić. Ciasto zapowiadało się wybornie ale kiedyś miałam już do czynienia z ciastem które musiałam odwrócić po upieczeniu i powiem Wam szczerze nie wspominam tego zbyt miło. Oglądając ciasto u Charlotte i czytając jej przemyślenia utwierdziłam się w tym przekonaniu - zrobiłam je trochę inaczej. Ciasto jest przepyszne - mojemu mężowi który nie lubi dyni posmakowało. Jest wilgotne, pachnące cynamonem a żurawinowo-orzechowa góra przełamuje słodycz ciasta nadając mu lekkiej kwaśności. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne