Masło dyniowe z jabłkiem na korzenną nutkęSkładniki: 1 szklanka jasnych rodzynek 1,5 szklanki soku jabłkowego 4 szklanki musu z dyni - ja upiekłam dynię z odrobina oleju sezamowego 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka świeżego startego imbiru - ja dodałam jeszcze 4 kosteczki imbiru kandyzowanego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1 szklanka musu jabłkowego - ja dałam 1,5 dużego jabłka 2 łyżki miodu 1-2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli |
Sposób przygotowania: Rodzynki moczymy w soku i gotujemy aż napęcznieją i wchłoną sok. Następnie miksujemy na puree. Do garnka z zmiksowanymi rodzynkami dodajemy dynię, jabłka, przyprawy. Dodajemy teraz miód i cukier - ja zmiejszyłam ilość obu i podaje ilości jakie ja stosowałam. Gotujemy około godzinę aż masa zgęstnieje - ja smażyłam pół godzinki. Słoczki wyparzamy i wycieramy do sucha, nakładamy gorące masło i zakręcamy. Stawiamy do góry nogami i zostawiamy do ostygnięcia. Bea je dodatkowo jeszcze pasteryzowała. Z podanej ilości otrzymałam pięć słoiczków po 200 ml i miseczkę masła. Rozmawiałam wczoraj z Gospodarną Narzeczoną o tym cudownym jej zdaniem dyniowym masełku. Kupiłam dzisiaj dynię hokkaido i zrobiłam ten zachwalany produkt który kiedyś podała Bea z blogu www.beawkuchni.com. Masło przeszło moje oczekiwania, jest przepyszne, korzenne i lekko ostre - ale to pewnie przez mój dodatek kandyzowanego imbiru. Masełko z połaczeniem chlebka dyniowego z Weekendowej Piekarni smakuje wybornie - mogłabym je jeść przez cały czas. Beo dziekuję za wspaniały przepis a Gospodarnej Narzeczonej za namiary na niego. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne