Herbata z imbiru i czosnku na grypę


Składniki:

2 cm kawałek świeżego imbiru
2 filiżanki wody
1 plasterek cytryny
1 ząbek czosnku
miód do smaku


Sposób przygotowania:

Do garnka z wodą wrzucamy kawałki pokrojonego imbiru, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy 5 minut.

Odcedzamy do kubka i dodajemy cytrynę. Przed samym wypiciem wyciskamy przez praskę czosnek i dodajemy miód do smaku.
Wypijamy bardzo gorące.



Przepis na tą herbatkę znalazłam kilka lat temu w książeczce "Domowe sposoby na przeziębienia i grypę".

Bez względu na smak ta herbatka jest dobrą alternatywą w stosunku do kupowanych bez recepty syropów na przeziębienie i grypę.

Naturalne składniki imbiru łagodzą kaszel, zmiejszają ból i gorączkę, hamują proces zapalny oraz zwlaczaja mdłości.

Czosnek natomiast ma silne właściwości antybiotyczne i przeciwirusowe które pomagają zwalczać przeziębienie.

Ja pije taką herbatkę jak tylko czuję, ze zaczyna mnie "coś łapać" na przemiennie z herbatą z syropem z czarnego bzu.







[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne