Herbata z imbiru i czosnku na grypęSkładniki: 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 filiżanki wody 1 plasterek cytryny 1 ząbek czosnku miód do smaku |
Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy kawałki pokrojonego imbiru, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy 5 minut. Odcedzamy do kubka i dodajemy cytrynę. Przed samym wypiciem wyciskamy przez praskę czosnek i dodajemy miód do smaku. Wypijamy bardzo gorące. Przepis na tą herbatkę znalazłam kilka lat temu w książeczce "Domowe sposoby na przeziębienia i grypę". Bez względu na smak ta herbatka jest dobrą alternatywą w stosunku do kupowanych bez recepty syropów na przeziębienie i grypę. Naturalne składniki imbiru łagodzą kaszel, zmiejszają ból i gorączkę, hamują proces zapalny oraz zwlaczaja mdłości. Czosnek natomiast ma silne właściwości antybiotyczne i przeciwirusowe które pomagają zwalczać przeziębienie. Ja pije taką herbatkę jak tylko czuję, ze zaczyna mnie "coś łapać" na przemiennie z herbatą z syropem z czarnego bzu. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne