Chleb z żurawin± i cynamonem - Pan co'SantiSkładniki: 30 dkg m±ki pszennej chlebowej 10 dkg m±ki pełnoziarnistej lubella 1 i 1/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cynamonu 50 g żurawiny 6 g ¶wieżych drożdzy 35 dkg wody szczypta pieprzu kajeńskiego |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżk± przez koło 30 sekund. Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy na 12-18 godzin. Po tym czasie przekładamy chleb na posypan± m±k± stolnicę i składamy je na pół. Formę keksówkę smarujemy olejem arachidowym i wysypujemy płatkami jęczniennymi. Przekładamy chleb i zostawiamy do wyro¶nięcia na około godzinę. Wkładamy do nagrzanego do 230'C piekarnika razem z ramekinem napełnionym wod±. Pieczemy 10 minut a po tym czasie zmiejszamy temperaturę do 210'C i dopiekamy kolejne 25-40 minut. Chleb tak prosty i tak niezwykły sprawia, że doceniamy zwykłe proste rzeczy. Mój został wypatrzony u Liski z blogu www.pracowniawypiekow.blogspot.com. Jest cudownie pachn±cy cyanomonem, w oryginale były rodzynki i orzechy włoskie a ja je zast±piłam żurawin±. Chlebek bardzo nam smakuje i napewno będę go piekła jeszcze nie raz. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne