Chleb z żurawin± i cynamonem - Pan co'Santi


Składniki:

30 dkg m±ki pszennej chlebowej
10 dkg m±ki pełnoziarnistej lubella
1 i 1/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cynamonu
50 g żurawiny
6 g ¶wieżych drożdzy
35 dkg wody
szczypta pieprzu kajeńskiego


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżk± przez koło 30 sekund. Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy na 12-18 godzin.

Po tym czasie przekładamy chleb na posypan± m±k± stolnicę i składamy je na pół.

Formę keksówkę smarujemy olejem arachidowym i wysypujemy płatkami jęczniennymi. Przekładamy chleb i zostawiamy do wyro¶nięcia na około godzinę.

Wkładamy do nagrzanego do 230'C piekarnika razem z ramekinem napełnionym wod±. Pieczemy 10 minut a po tym czasie zmiejszamy temperaturę do 210'C i dopiekamy kolejne 25-40 minut.



Chleb tak prosty i tak niezwykły sprawia, że doceniamy zwykłe proste rzeczy. Mój został wypatrzony u Liski z blogu www.pracowniawypiekow.blogspot.com.

Jest cudownie pachn±cy cyanomonem, w oryginale były rodzynki i orzechy włoskie a ja je zast±piłam żurawin±. Chlebek bardzo nam smakuje i napewno będę go piekła jeszcze nie raz.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne