Chleb z koperkiemSkładniki: 30 dkg m±ki pszennej 10 dkg m±ki pełnoziarnistej lubella 28 dkg wody 1,5 łyżeczki soli 6 g ¶wieżych drożdzy 1 łyżka ¶wieżego koperku |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżk± przez 30 sekund i odstawiamy na 12-18 godzin. Następnie przekładamy ciasto na opruszon± m±k± stolnicę i składamy na pół i jeszcze raz na pół. Formujemy okr±gły bochenek i przekładamy na ¶ciereczkę z m±k± a następnie przekładamy do koszyka do wyrastania. Odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie wstawiamy garnek z pokrywk± do piekarnika i nagrzewamy do temperatury 230'C. Po pół godzinie wyjmujemy z piekarnika garnek, sci±gamy pokrywkę i przekładamy wyro¶nięty chleb do gor±cego garnka. Wstawiamy przykryty przykrywk± do piekarnika na 20 minut. Pom tym czasie zdejmujmey pokrywkę i dopiekamy przez 25-40 minut. Upieczony chleb pukany od doły wydaje głuchy dzwięk. Ten chleb z koperkiem jest moj± drug± propozycj± na rozpoczęcie ¦więta Kuchni Polskiej czyli "Gotujemy po polsku II" u Ireny i Andrzeja z blogu www.grumko.blox.pl... a którego patronem jest serwis www.zpierwszegotloczenia.pl. Chleb jest bardzo pachn±cy koperkowo z dziurkami - to taki zwykły chleb. Zobaczyłam go u Liski z blogu www.pracowniawypiekow.blogspot.com... - Lisko bardzo dziękuję za wspaniałe chlebowe przepisy. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne