Małpi chleb - Weekendowa Piekarnia 50Składniki: 61 dkg mąki pszennej 80 ml wody 170 ml mleka 2 łyżki esencji waniliowej 60 g miekkiego masła - ja je rozpuściłam 60 g cukru pudru 25 drożdzy świeżych - w oryginale jest 7g drożdzy instant 1 jajko 1 łyżeczka soli Masa do moczenia kulek: 1o dkg masła roztopionego 60 g brązowego cukru - dałam jasny 1,5 łyżki cynamonu - w oryginale są rodzynki 60g |
Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim świeże drożdze. Zostawiamy na chwilę by zaczeły bąbelkować. Resztę składników umieszczamy w misce od miksera, wlewamy rozczyn - gdy używacie drożdzy instant nie robimy rozczynu. Wyrabiamy na gładkie, lśniące ciasto. Miskę smarujemy masłem i przekładamy wyrobione ciasto, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. W garnuszku rozpuszczamy masło, cukier brązowy i cynamon - lekko studzimy. Gdy nasze ciasto wyrośnie wyjmujemy je z miski i wyrabiamy minutę. Odrywamy porcje ciasta i formujemy z niego kulki wielkości piłeczki do ping ponga a następnie obtaczamy w maślano-cynamonowej masie. Układamy kuleczki w tortownicy z kominem w lekkich odstępach od siebie. Robimy dwie warstwy, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210'c i pieczemy przez 10 minut a następnie zmiejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy na talerz odwracając formę. Gdy tylko zobaczyłam propozycję do pieczenia na ten tydzień w Weekendowej Piekarni od razu spodobała mi się nazwa tego chlebka. Śmieszna ale i zapowiadająca się bardzo smacznie. To już 50 wydanie piekarni której gopodarzem jest Paulina z blogu www.chlebektv. Mój chlebek wyrósł gigantycznie i sama się zastanawiam czy to jeszcze chlebek czy już bułeczki. Ja bym stawiała na bułeczki - zresztą nie ważne jaką noszą nazwę. Są przepyszne, łatwo się oddzielają i są takie maślane. Jeszcze raz bardzo dziękuję Alicji vel Margot za wspaniałą akcję a Paulince za takie wyborne propozycje. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne