Małpi chleb - Weekendowa Piekarnia 50


Składniki:

61 dkg mąki pszennej
80 ml wody
170 ml mleka
2 łyżki esencji waniliowej
60 g miekkiego masła - ja je rozpuściłam
60 g cukru pudru
25 drożdzy świeżych - w oryginale jest 7g drożdzy instant
1 jajko
1 łyżeczka soli

Masa do moczenia kulek:
1o dkg masła roztopionego
60 g brązowego cukru - dałam jasny
1,5 łyżki cynamonu - w oryginale są rodzynki 60g



Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim świeże drożdze. Zostawiamy na chwilę by zaczeły bąbelkować.

Resztę składników umieszczamy w misce od miksera, wlewamy rozczyn - gdy używacie drożdzy instant nie robimy rozczynu. Wyrabiamy na gładkie, lśniące ciasto.
Miskę smarujemy masłem i przekładamy wyrobione ciasto, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

W garnuszku rozpuszczamy masło, cukier brązowy i cynamon - lekko studzimy.

Gdy nasze ciasto wyrośnie wyjmujemy je z miski i wyrabiamy minutę.
Odrywamy porcje ciasta i formujemy z niego kulki wielkości piłeczki do ping ponga a następnie obtaczamy w maślano-cynamonowej masie.

Układamy kuleczki w tortownicy z kominem w lekkich odstępach od siebie. Robimy dwie warstwy, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210'c i pieczemy przez 10 minut a następnie zmiejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy na talerz odwracając formę.



Gdy tylko zobaczyłam propozycję do pieczenia na ten tydzień w Weekendowej Piekarni od razu spodobała mi się nazwa tego chlebka. Śmieszna ale i zapowiadająca się bardzo smacznie.

To już 50 wydanie piekarni której gopodarzem jest Paulina z blogu www.chlebektv.

Mój chlebek wyrósł gigantycznie i sama się zastanawiam czy to jeszcze chlebek czy już bułeczki. Ja bym stawiała na bułeczki - zresztą nie ważne jaką noszą nazwę. Są przepyszne, łatwo się oddzielają i są takie maślane.

Jeszcze raz bardzo dziękuję Alicji vel Margot za wspaniałą akcję a Paulince za takie wyborne propozycje.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne