Surówka z kapusty kwaszonej z marchewką i jabłkiem


Składniki:

20 dkg kapusty kwaszonej
10 dkg marchewki
10 dkg jabłka
cukier do smaku
3-4 łyżki oleju


Sposób przygotowania:

Marchew umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce.
Jabłka umyć, zetrzeć na tarce - kapuste można pokrajać.

Wymieszać kapustę, jabłka, marchew z olejem i cukrem. Ułożyć na szklanej salaterce, przybrać paskami ozdobnie krajanej marchwi.



Przepis na tą surówkę pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia polska" z 1974 roku którą dostałam od teścia.
Nie mogłam sie oprzeć i podaję oryginalną pisownie.

Surówka jest banalnie prosta w wykonaniu i odnoszę wrażenie, że jest chyba przez nas zapomniana. A to błąd bo jest bardzo smaczna, zdrowa i pełna witamin.

Tą surówkę zgłaszam do akcji "Gotujemy po polsku II" u Ireny i Andrzeja z blogu www.grumko.blox.pl... a której patronem jest serwis www.zpierwszegotloczenia.pl...



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne