Surówka z kapusty kwaszonej z marchewką i jabłkiemSkładniki: 20 dkg kapusty kwaszonej 10 dkg marchewki 10 dkg jabłka cukier do smaku 3-4 łyżki oleju |
Sposób przygotowania: Marchew umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce. Jabłka umyć, zetrzeć na tarce - kapuste można pokrajać. Wymieszać kapustę, jabłka, marchew z olejem i cukrem. Ułożyć na szklanej salaterce, przybrać paskami ozdobnie krajanej marchwi. Przepis na tą surówkę pochodzi z książki kucharskiej "Kuchnia polska" z 1974 roku którą dostałam od teścia. Nie mogłam sie oprzeć i podaję oryginalną pisownie. Surówka jest banalnie prosta w wykonaniu i odnoszę wrażenie, że jest chyba przez nas zapomniana. A to błąd bo jest bardzo smaczna, zdrowa i pełna witamin. Tą surówkę zgłaszam do akcji "Gotujemy po polsku II" u Ireny i Andrzeja z blogu www.grumko.blox.pl... a której patronem jest serwis www.zpierwszegotloczenia.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne