Surówka z kapusty kwaszonej


Składniki:

35 dkg kapusty kwaszonej
5 dkg cebuli
1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
3-4 łyżki oleju
cukier do smaku


Sposób przygotowania:

Kapustę kwaszoną drobno pokrajac, posypać cukrem.
Cebulę obrać, pokrajać w kostkę.

Kapustę wymieszać z cebulą i olejem. Ułożyć na salaterce i posyapć siekaną pietruszką.



Ten prosty przepis pochodzi z książku kucharskiej "Kuchnia polska" z 1974 roku którą jak już pisałam dostałam od swojego teścia. Podaję oryginalną pisownię.

Surówka zimą i jesienią dostacza nam witamin - dlatego jedzmy ją bo warto.

Tą surówkę zgłaszam do akcji "Gotujemy po polsku II" u Ireny i Andrzeja z blogu www.grumko.blox.pl... a której patronem jest serwis www.zpierwszegotloczenia.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne