Różki mojej mamySkładniki: 4 szklanki mąki 250 ml śmietany 2 dkg świeżych drożdży 1 kostka margaryny palmy 1/2 szklanki cukru zapach dżem lub konfitura - ja robię z konfiturą różaną jajko - do posmarowania różków |
Sposób przygotowania: Śmietanę rozcieramy łyżką z drożdżami. Na stolnicy siekamy mąkę z margaryną dodając wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy na grubość 1/2 cm i wycinamy trójkąty. Na każdy nakładamy łyżeczkę dżemu lub konfitury i zwijamy formując rogaliki. Układamy w odstępach na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 160-180'C na złoto-brązowy kolor. Takie rogaliki robiła nam moja mama - nie wiem skąd pochodzi przepis. Różki są pyszne, proste w wykonaniu a ich smak przypomina mi dzieciństwo. A co za tym idzie kojarzy mi się z kuchnią polską taką domową, prostą i pachnącą. Dlatego tym przepisem dołączam do akcji "Gotujemy po polsku II" którą prowadzą Irena i Andrzej z blogu www.grumko.blox.pl... a której patronem jest serwis www.zpierwszegotloczenia.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne