Różki mojej mamy


Składniki:

4 szklanki mąki
250 ml śmietany
2 dkg świeżych drożdży
1 kostka margaryny palmy
1/2 szklanki cukru
zapach
dżem lub konfitura - ja robię z konfiturą różaną
jajko - do posmarowania różków


Sposób przygotowania:

Śmietanę rozcieramy łyżką z drożdżami.
Na stolnicy siekamy mąkę z margaryną dodając wszystkie pozostałe składniki.
Wyrabiamy gładkie ciasto.

Wałkujemy na grubość 1/2 cm i wycinamy trójkąty. Na każdy nakładamy łyżeczkę dżemu lub konfitury i zwijamy formując rogaliki.

Układamy w odstępach na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 160-180'C na złoto-brązowy kolor.



Takie rogaliki robiła nam moja mama - nie wiem skąd pochodzi przepis. Różki są pyszne, proste w wykonaniu a ich smak przypomina mi dzieciństwo.

A co za tym idzie kojarzy mi się z kuchnią polską taką domową, prostą i pachnącą. Dlatego tym przepisem dołączam do akcji "Gotujemy po polsku II" którą prowadzą Irena i Andrzej z blogu www.grumko.blox.pl... a której patronem jest serwis www.zpierwszegotloczenia.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne