Pierogi z nadzieniem rosołowym


Składniki:

jedna porcja ciasta na pierogi
www.ewelosa.pl/?przepisy,49,05,w,0... 40-60 dkg mięsa z rosołu - ja dałam drób, wołowinę i wieprzowinę
2-3 ugotowane marchewki z rosołu
1 ugotowana pietruszka ugotowany kawałeczek selera
sól
pieprz
2 cebule
10-15 dkg boczku wędzonego parzonego


Sposób przygotowania:

Obieramy mięso z kostek. Mięso i warzywa ugotowane w rosole kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do miseczki i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka.
Nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi.

Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek i cebulkę.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku.

Nakładamy na talerz i posypujemy boczkiem z cebulą.



Bardzo często zastanawiamy się co zrobić z mięsem które pozostaje nam po ugotowaniu rosołu. Ja czasami je poprostu zjadam razem z moim synusiem który uwielbia takie gotowane mięsko.

Ale może je razem z warzywami wykorzystać do pierogów. Pierogi są potrawą troche pacochłonną i nie każdy lubi je lepić. Ja akurat uwielbiam - nie wiem lepienie pierogów mnie uspokaja.

Pierogi z rosołowym nadzieniem są przepyszne - możecie zamiast kroić wszytsko poprostu zmienlić.

To moje kolejna propozycja na akcję "Gotujemy po polsku II" organizowaną przez Irenę i Andrzeja z blogu www.grumko.blox.pl... a której to patronatem jest serwic www.zpierwszegotłoczenia.pl.

I tym przepisem zgłaszam się także do akcji "Rosół i co dalej ?".



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne