Pierogi z nadzieniem rosołowymSkładniki: jedna porcja ciasta na pierogi www.ewelosa.pl/?przepisy,49,05,w,0... 40-60 dkg mięsa z rosołu - ja dałam drób, wołowinę i wieprzowinę 2-3 ugotowane marchewki z rosołu 1 ugotowana pietruszka ugotowany kawałeczek selera sól pieprz 2 cebule 10-15 dkg boczku wędzonego parzonego |
Sposób przygotowania: Obieramy mięso z kostek. Mięso i warzywa ugotowane w rosole kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do miseczki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pierogi. Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek i cebulkę. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Nakładamy na talerz i posypujemy boczkiem z cebulą. Bardzo często zastanawiamy się co zrobić z mięsem które pozostaje nam po ugotowaniu rosołu. Ja czasami je poprostu zjadam razem z moim synusiem który uwielbia takie gotowane mięsko. Ale może je razem z warzywami wykorzystać do pierogów. Pierogi są potrawą troche pacochłonną i nie każdy lubi je lepić. Ja akurat uwielbiam - nie wiem lepienie pierogów mnie uspokaja. Pierogi z rosołowym nadzieniem są przepyszne - możecie zamiast kroić wszytsko poprostu zmienlić. To moje kolejna propozycja na akcję "Gotujemy po polsku II" organizowaną przez Irenę i Andrzeja z blogu www.grumko.blox.pl... a której to patronatem jest serwic www.zpierwszegotłoczenia.pl. I tym przepisem zgłaszam się także do akcji "Rosół i co dalej ?". [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne