Grochówka z grochu łuskanegoSkładniki: 30 dkg grochu łuskanego 1 kostka wieprzowa skórka z boczku wędzonego 30-40 dkg kiełbasy podwawelskiej 2 marchewki 3 listki laurowe 3-4 ziela angielskie sól pieprz ziołowy majeranek 2 łyżki koncentratu pomidorowego |
Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy kostkę i skórke i gotujemy wywar. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewke oraz ziele angielskie i listek laurowy. Wsypujemy groch i gotujemy do miękkości. Możecie także dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiełbasę kroimy w kostke i dobrze podsmażamy na patelni. Dodajemy koncenrtat pomidorowy, podsmażoną kiełbasę i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem - ja sypiąc majeranek do potraw pocieram go pimiędzy dłońmi wtedy uwalnia się z niego wspaniały aromat. Grochówkę gotujemy jeszcze chwilę i nalewamy. My jemy taką grochówkę z chlebem. Ta grochówka powstała przez moje gapiostwo - miała być fasolką po bretońsku ale zapomniałam namoczyć fasolę. I dlatego zrobiłam grochówkę z łuskanego grochu. Zupa wyszła gęsta, pożywna i bardzo smaczna. Groch się prawie rozgotował - ale ja i moja rodzina lubimy takie gęste grochowe i fasolowe zupy. Ten przepis zgłaszam do akcji "Gotujemy po polsku II" organizowanej pzrez Irenę i Andrzeja z blogu www.grumko.blox.pl... a której patronatem jest serwis www.zpierwszegotloczenia.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne