Grochówka z grochu łuskanego


Składniki:

30 dkg grochu łuskanego
1 kostka wieprzowa
skórka z boczku wędzonego
30-40 dkg kiełbasy podwawelskiej
2 marchewki
3 listki laurowe
3-4 ziela angielskie
sól
pieprz ziołowy
majeranek
2 łyżki koncentratu pomidorowego


Sposób przygotowania:

Do garnka wkładamy kostkę i skórke i gotujemy wywar. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewke oraz ziele angielskie i listek laurowy.

Wsypujemy groch i gotujemy do miękkości. Możecie także dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiełbasę kroimy w kostke i dobrze podsmażamy na patelni.

Dodajemy koncenrtat pomidorowy, podsmażoną kiełbasę i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem - ja sypiąc majeranek do potraw pocieram go pimiędzy dłońmi wtedy uwalnia się z niego wspaniały aromat. Grochówkę gotujemy jeszcze chwilę i nalewamy.
My jemy taką grochówkę z chlebem.



Ta grochówka powstała przez moje gapiostwo - miała być fasolką po bretońsku ale zapomniałam namoczyć fasolę. I dlatego zrobiłam grochówkę z łuskanego grochu.

Zupa wyszła gęsta, pożywna i bardzo smaczna. Groch się prawie rozgotował - ale ja i moja rodzina lubimy takie gęste grochowe i fasolowe zupy.

Ten przepis zgłaszam do akcji "Gotujemy po polsku II" organizowanej pzrez Irenę i Andrzeja z blogu www.grumko.blox.pl... a której patronatem jest serwis www.zpierwszegotloczenia.pl...






[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne