Mini bułeczki z płatkami owsianymi, orzechami i żółtym serem


Składniki:

35 dkg mąki pszennej
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli morskiej
szczypta pieprzu kajeńskiego
60 g masła
15 dkg płatków owsianych
10 dkg startego sera cheddar
10 dkg posiekanych orzechów włoskich
2 jajka
9 łyżek maślanki
mleko do smarowania
dodatkowo płatki owsiane do posypania bułeczek


Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz oraz proszek do pieczenia. Masło kroimy w kosteczkę i po dodaniu do mąki rozgniatamy do momentu otrzymania drobej kruszonki.

Do miski wsypujemy płatki owsiane, ser cheddar oraz orzechy. Lekko wszystko razem mieszamy.

Na środku robimy wgłębienie w które wbijamy jajka oraz wlewamy maślankę. Teraz łyżką mieszamy aż wszystkie składniki ciasta się połączą - gdy trzeba to możecie dodać jeszcze łyżkę maślanki, ja dodałam.

Ciasto wałkujemy na stolnicy wysypanej mąką na grubość 2-2,5 cm i wycinamy z niego okręgi o średnicy 6 cm. Jeżeli wolicie większe bułeczki zróbcie wieksze.

Układamy mini bułeczki na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.

Podajemy na ciepło - ja jadłam je z serkiem chrzanowym i orzechem włoskim na górze. Ale możecie też je podać z chutneyem i miękkim serem.



Przepis na te mini bułeczxki pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Zdrowa kuchnia". Bułeczki są szybkie w wykonaniu, bardzo zdrowe i bardzo chrupiące.

Wyśmienicie smakują podane z serkiem ale także jako dodatek do kremów warzynych - dlatego że są bułeczkami nie na słodko. Polecam

A te bułeczki przygotowałam z myślą o zaczynającym się dzisiaj "Orzechowym Tygoniu" który oragnizuje Zawszepolka z blogu www.table-table.blogspot.com... oraz Ela z blogu www.mybestfood.blogspot.com... i w którym to uczesniczę pierwszy raz. Ale napewno nie ostatni :)




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne