Chleb żytni z sokiem z ogórków kiszonych


Składniki:

20 dkg prażonej m±ki żytniej*
30 dkg m±ki pszennej chlebowej
3 g soli - pamiętajcie gdy woda z ogórków była bardzo słona dodajcie mniej soli
35 dkg soku z kiszonych ogórków
5 g ¶wieżych drożdży
gar¶ć posiekanego ¶wieżego koperku - ja nie dodałam


Sposób przygotowania:

W misce mieszamy obie m±ki i sól - * gdy chcecie uprażyć m±kę to nagrzewamy piekarnik do 230'C wsypujemy m±kę żytni± na blaszkę i prażymy około 15 minut, koniecznie przed użyciem j± wystudzcie.

W drugiej misce ubijamy drożdże z sokiem ogórkowym i koperkiem, wlewamy do m±ki. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy, by odpoczęło na 10 minut.

Nastepnie ponownie wyrabiamy ciasto przez 10 minut, odstawiamy do fermentacji na około 2 godziny, po godzinie odgazowujemy (rozpłaszczamy, składamy na trzy i ponownie na trzy w poprzek). Ciasto powinno podwoić objęto¶ć.

Z wyro¶niętego ciasta formujemy okr±gły bochenek i odkładamy do wyrastania w koszu. Trwa to około godziny.

Ja piekłam chleb w okr±głej tortownicy o ¶rednicy 21 cm w temperaturze 210'C z par± wodn±.



Od dawna intrygował mnie ten chleb z sokiem z ogórków - zobaczyłam go u Gospodarnej Narzeczonej z blogu www.nakruchymspodzie.blogspot.com.

Chleb jest pyszny, wyrażnie czuc aromat ogórków a ja ejstem ogórkowa więc mi pasuje podwójnie. Mojemu mężowi też bardzo posmakował. chleb jest dłużej ¶wieży niż pszenne chleby.

Zgłaszam ten chleb do akcji "Gotujemy po polsku II" któr± organizuj± Irena i Andrzej z blogu www.grumko.blox.pl... a której patronatem jest serwis www.zpierwszegotloczenia.pl... bo przecież kiszenie ogórków a co za tym idzie sok z ogórków jest jak najbardziej polska domen±.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne