Tarta ze szpinakiem i ricottą oraz orzechami włoskimi


Składniki:

1 opakowanie mrożonego szpinaku 43 dkg
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
garść orzechów włoskich 1 śmietana 18% - 18 dkg
2 jajka
20 dkg sera ricotta
10 dkg sera żółtego - do posypania
sól, pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
papryka ostra
suszony kwiat muszkatołowca
1 opakowanie ciasta francuskiego


Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle - uważajcie by się nie zrumieniła.
Dodajemy rozmrożony i odsciśnięty szpinak i dalej razem podsmażamy by odparowała nam cała woda.
Doprawiamy gałką muszkatołową, odrobiną suszonego kwiatu muszkatołowca oraz solą i pieprzem.

W możdzierzu rozcieramy czosnek z odrobina soli. Przekładamy do miski i dodajemy ser ricotta.

Jajka lekko roztrzepujemy i dodajemy do nich śmietanę - ja odjełam dwie łyżki z śmietany - mieszamy razem, posypujemy lekko ostrą paryką oraz doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Z ciasta francuskiego wykrawamy dno i boki - wykładamy nim naszą formę na tarty, wcześniej smarując ja masłem. Ułożone ciasto posypujemy bułką tartą i wkładamy na chwilę do lodówki.

Łączymy szpinak z serem ricotta oraz masą jajeczno-śmietanową, mieszamy i wrzucamy posiekane orzechy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach ser żółty do miseczki.

Wyjmujemy ciasto francuskie i wylewamy na nie masę szpinakową. Całość posypujemy startym serem żółtym.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190-200'C przez 35-45 minut. Nadzienie szpinakowe ma być ścięte i lekko złote.



Nie wiem czy to wpływ pory roku czy tej aury za oknem ale ostanimi czasy mam ochotę na tarty i wszelkiego rodzaju zapiekanki.

Bardzo lubię połączenie szpinaku z ricottą - dlatego przygotowanie takiej tarty to czysta przyjemność. Wystarczy dodac jeszcze tylko kilka składników i mamy pyszne danie.

Ja zrobiłam tartę na cieście francuskim ale równie dobrze sprawdza się kruche ciasto.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne