Oponki


Składniki:

Oponki 1/2 kg sera białego
2 -2,5 szklanki mąki
5 łyżek cukru
4 jajka
2-3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
10 dkg margaryna
cukier puder do posypania
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Ser mielimy w maszynce. Dodajemy miękką margarynę oraz pozostałe składniki.
Na początku wszystko razem siekamy nożem a następnie łączymy tak by powstało jednolite ciasto.

Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość 1 cm. Wycinamy krążki a w nich dziurki - ja małe dziurki wycinam kieliszkiem.

W garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy krążki - tak by były w jednej warstwie.

Smażymy na brązowy kolor i kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym by je odsączyć z oleju.
Ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z drobnym cukrem waniliowym.



Oponki inaczej zwane tez krążkami serowymi robiła nam moje mama i pomimo, że ja robię je według tego samego przepisu najlepsze są te mamine.

Takie słodkie kółeczka to bardzo dobry sposób na "przemycenie" białego sera - wiadomo dzieci nie zawsze go lubią.

A w takim słodkim i niecodziennym wydaniu - bo przecież to są kółka od autka lub super kolczyki lalki dzieci bardzo chętnie wyciągają łapki po kolejne oponki.

Tym przepisem po raz kolejny dołączam do akcji "Gotujemy po polsku II" którą prowadzą Irena i Andrzej z www.grumko.blox.pl... a której patronem jest serwis www.zpierwszegotloczenia.pl.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne