Pulpety i żeberka w sosie pomidorowym


Składniki:

Pulpety:
70 dkg mięsa mielonego z szynki
1 bułka pszenna namoczona
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazyli± i czosnkiem kamis
m±ka - do obtaczania pulpetów

Żeberka:
9 kawałków żeberek
2 łyżeczki przyprawy do żeberek
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
m±ka do obtoczenia żeberek
olej do obsmażenia żeberek

Sos pomidorowy:
2 marchewki
1/2 cebuli
por biała czę¶ć 4 cm kawałek
1 łyżka masła
3 ¶rednie kawałki seleru
2 li¶cie laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki sosu worchester shire
2 łyżki suszonych pomidorów z bazyli± i czosnkiem kamis
5-7 łyżeczek koncentratu pomidorowego
li¶cie zielone z pory 4 sztuki - takie 6 cm długie
1,5 łyżeczki oregano suszonego
1,5 łyżeczki bazylii suszonej
m±ka - do zagęszczenia 2-3 łyżeczki


Sposób przygotowania:

Obieramy marchewkę i cebulę. Marchewkę kroimy na mniejsze kawałeczki, cebule w kostkę a porę drobniutko i wrzucamy je na rozgrzane masło – chwilę podsmażamy często mieszaj±c.

Wlewamy wodę tak około 2,5 litra, wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe, seler, kostkę, zielone li¶cie z pory, wlewamy sos worchester, oraz dodajemy koncentrat. Mieszamy wszystko i przykrywamy, zagotowujemy.

Żeberka doprawiamy przypraw± i pieprzem oraz czosnkiem i sol±. Obtaczamy w m±ce i lekko obsmażamy na oleju na patelni.
Wkładamy do wywaru pomidorowego przed włożeniem pulpetów – tak z 10 minut wcze¶niej.

Z składników pulpetów wyrabiamy masę i robimy z niej kulki o ¶rednicy około 3,5 cm. Obtaczamy je w m±ce. Teraz pojedynczo wkładamy do wywaru i zostawiamy 2-3 minuty aż się lekko obgotuj±. Dosypujemy suszone pomidory, oregano, bazylię. Przykrywamy i gotujemy do miękko¶ci razem z żeberkami tak z 20-30 minut.

Pod koniec zagęszczamy woda wymieszan± z m±k± – możecie dodać ¶mietany.



Takie przepisy powstaj± z różnych upodobań smakowych rodziny - ja bardzo lubię żeberka a m±ż z synkiem mieli ochotę na pulpeciki. Ugotowałam dwa obiady za jednym razem i w jednym garnku.

Pulpety i żeberka wyszły bardzo smaczne, jedli¶my je z ziemniaczkami i surówk± z czerwonej kapusty. Od niedawna dodaję do pomidorowych sosów sos worchester shire i wydaje mi się smaczniejszy.

Danie doł±czam do akcji "Gotujemy po polsku II" któr± organizuj± Irena i Andrzej z www.grumko.blox.pl... a patronuje jej serwis www.zpierwszegotloczenia.pl.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne