Pulpety i żeberka w sosie pomidorowymSkładniki: Pulpety: 70 dkg mięsa mielonego z szynki 1 bułka pszenna namoczona 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazyli± i czosnkiem kamis m±ka - do obtaczania pulpetów Żeberka: 9 kawałków żeberek 2 łyżeczki przyprawy do żeberek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku m±ka do obtoczenia żeberek olej do obsmażenia żeberek Sos pomidorowy: 2 marchewki 1/2 cebuli por biała czę¶ć 4 cm kawałek 1 łyżka masła 3 ¶rednie kawałki seleru 2 li¶cie laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżki sosu worchester shire 2 łyżki suszonych pomidorów z bazyli± i czosnkiem kamis 5-7 łyżeczek koncentratu pomidorowego li¶cie zielone z pory 4 sztuki - takie 6 cm długie 1,5 łyżeczki oregano suszonego 1,5 łyżeczki bazylii suszonej m±ka - do zagęszczenia 2-3 łyżeczki |
Sposób przygotowania: Obieramy marchewkę i cebulę. Marchewkę kroimy na mniejsze kawałeczki, cebule w kostkę a porę drobniutko i wrzucamy je na rozgrzane masło – chwilę podsmażamy często mieszaj±c. Wlewamy wodę tak około 2,5 litra, wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe, seler, kostkę, zielone li¶cie z pory, wlewamy sos worchester, oraz dodajemy koncentrat. Mieszamy wszystko i przykrywamy, zagotowujemy. Żeberka doprawiamy przypraw± i pieprzem oraz czosnkiem i sol±. Obtaczamy w m±ce i lekko obsmażamy na oleju na patelni. Wkładamy do wywaru pomidorowego przed włożeniem pulpetów – tak z 10 minut wcze¶niej. Z składników pulpetów wyrabiamy masę i robimy z niej kulki o ¶rednicy około 3,5 cm. Obtaczamy je w m±ce. Teraz pojedynczo wkładamy do wywaru i zostawiamy 2-3 minuty aż się lekko obgotuj±. Dosypujemy suszone pomidory, oregano, bazylię. Przykrywamy i gotujemy do miękko¶ci razem z żeberkami tak z 20-30 minut. Pod koniec zagęszczamy woda wymieszan± z m±k± – możecie dodać ¶mietany. Takie przepisy powstaj± z różnych upodobań smakowych rodziny - ja bardzo lubię żeberka a m±ż z synkiem mieli ochotę na pulpeciki. Ugotowałam dwa obiady za jednym razem i w jednym garnku. Pulpety i żeberka wyszły bardzo smaczne, jedli¶my je z ziemniaczkami i surówk± z czerwonej kapusty. Od niedawna dodaję do pomidorowych sosów sos worchester shire i wydaje mi się smaczniejszy. Danie doł±czam do akcji "Gotujemy po polsku II" któr± organizuj± Irena i Andrzej z www.grumko.blox.pl... a patronuje jej serwis www.zpierwszegotloczenia.pl. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne