Surówka warzywnaSkładniki: 20 dkg kapusty białej 20 dkg kapusty czerwonej por 2-3 cm kawałek 1 jabłko SOS 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka łagodnej musztardy sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku ocet ryżowy parę kropli do smaku |
Sposób przygotowania: Kapustę białą i czerwoną szatkujemy. Ja poszatkowane kapusty umieszczam na sitku, lekko solę i gniotę rękoma. Zostawiam na 5-10 minut po czym przelewam przegotowaną wodą i zostawiam do obcieknięcia. Por kroimy w drobną kosteczkę, jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy do kapusty i mieszamy. Mieszamy razem składniki sosu i polewamy surówkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i lekko cukrem. Możecie też dodac odrobinę octu. Tą surówkę jeliśmyz pulpetami i żeberkami w sosie pomidorowym. Jest bardzo dobra i mega szybka w wykonaniu. I to jest moja ostania propozycja na wspólne "Gotowanie po polsku II" organizowane przez Irenę i Andrzeja z blogu www.grumko.blox.pl... a któremu to patronuje serwis www.zpierwszegotloczenia.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne