Surówka warzywna


Składniki:

20 dkg kapusty białej
20 dkg kapusty czerwonej
por 2-3 cm kawałek
1 jabłko

SOS
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka łagodnej musztardy
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz do smaku
ocet ryżowy parę kropli do smaku


Sposób przygotowania:

Kapustę białą i czerwoną szatkujemy. Ja poszatkowane kapusty umieszczam na sitku, lekko solę i gniotę rękoma. Zostawiam na 5-10 minut po czym przelewam przegotowaną wodą i zostawiam do obcieknięcia.

Por kroimy w drobną kosteczkę, jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy do kapusty i mieszamy.

Mieszamy razem składniki sosu i polewamy surówkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i lekko cukrem. Możecie też dodac odrobinę octu.



Tą surówkę jeliśmyz pulpetami i żeberkami w sosie pomidorowym. Jest bardzo dobra i mega szybka w wykonaniu.

I to jest moja ostania propozycja na wspólne "Gotowanie po polsku II" organizowane przez Irenę i Andrzeja z blogu www.grumko.blox.pl... a któremu to patronuje serwis www.zpierwszegotloczenia.pl...





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne