Kotlety brokułowe z sosem curry


Składniki:

1/2 różyczki brokuła
1 białko
1 plaster ostrzejszego sera żółtego grubości 1/2 cm
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżeczki przyprawy cayun
gałka muszkatołowa
sól, pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki czubrycy zielonej
1 bułka pszenna namoczona
bułka tarta- ile potrzeba
płatki kukurydziane - do panierowania

SOS:
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżeczki curry żółtego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz ziołowy


Sposób przygotowania:

Brokuła myjemy i gotujemy w lekko posłodzonej i posolonej wodzie - ma być tylko obgotowany ale nie rozgotowany. Studzimy go i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Ser żółty kroimy w małą kosteczkę i dodajemy razem z koperkiem do brokuła. Dodajemy przyprawy: cayun, gałkę muszkatołową, czubrycę zieloną oraz sól i pieprz.

Odciskamy bułkę i lekko ubijamy białko - dodajemy to do masy brokułowej. Dobrze wyrabiamy na jednolitą masę i w razie potrzeby dodajemy bułkę tartą.

W głębokim talerzu zgniatami płatki kukurydziane. Teraz mokrymi rękami formujemy owalne kotleciki które obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Smażymy na złoto-brązowy kolor z obu stron.

W miseczce mieszamy jogurt z curry - doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podajemy razem z kotelcikami.



Robiąc te kolteciki brokułowe wzorowałam się na przepisie na kotlety z kalafiora - pozmieniałam lekko składniki i otrzymałam pyszne kotlety.

Osobiście bardzo lubię brokuły i to w różnych postaciach - w zupie, jako składnik sałatek czy zapiekanek.

Kotlety brokułowe z sosem curry są bardzo dobre, koperek nadaje im cudownego aromatu a sos doskonale go uzupełnia. Płatki kukurydziane w które są obtoczone kotlety sprawiają, że są one bardzo chrupiące.

Tym przepisem dołączam do akcji "Korzenny tydzień" organizowanej przez Ptasię z blogu www.cosniecos.blox.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne