Kotlety brokułowe z sosem currySkładniki: 1/2 różyczki brokuła 1 białko 1 plaster ostrzejszego sera żółtego grubości 1/2 cm 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki przyprawy cayun gałka muszkatołowa sól, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki czubrycy zielonej 1 bułka pszenna namoczona bułka tarta- ile potrzeba płatki kukurydziane - do panierowania SOS: 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki curry żółtego gałka muszkatołowa sól pieprz ziołowy |
Sposób przygotowania: Brokuła myjemy i gotujemy w lekko posłodzonej i posolonej wodzie - ma być tylko obgotowany ale nie rozgotowany. Studzimy go i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser żółty kroimy w małą kosteczkę i dodajemy razem z koperkiem do brokuła. Dodajemy przyprawy: cayun, gałkę muszkatołową, czubrycę zieloną oraz sól i pieprz. Odciskamy bułkę i lekko ubijamy białko - dodajemy to do masy brokułowej. Dobrze wyrabiamy na jednolitą masę i w razie potrzeby dodajemy bułkę tartą. W głębokim talerzu zgniatami płatki kukurydziane. Teraz mokrymi rękami formujemy owalne kotleciki które obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Smażymy na złoto-brązowy kolor z obu stron. W miseczce mieszamy jogurt z curry - doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podajemy razem z kotelcikami. Robiąc te kolteciki brokułowe wzorowałam się na przepisie na kotlety z kalafiora - pozmieniałam lekko składniki i otrzymałam pyszne kotlety. Osobiście bardzo lubię brokuły i to w różnych postaciach - w zupie, jako składnik sałatek czy zapiekanek. Kotlety brokułowe z sosem curry są bardzo dobre, koperek nadaje im cudownego aromatu a sos doskonale go uzupełnia. Płatki kukurydziane w które są obtoczone kotlety sprawiają, że są one bardzo chrupiące. Tym przepisem dołączam do akcji "Korzenny tydzień" organizowanej przez Ptasię z blogu www.cosniecos.blox.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne