Quiche z pora i pomidora


Składniki:

Quiche z pora i pomidora 1 średnia pora
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
1,5 łyżki posiekanego koperku
1 pomidor
1 trójkącik sera turek
sól, pieprz ziołowy
świeżo starta gałka muszkatołowa
ciasto francuskie


Sposób przygotowania:

Por kroimy w talarki i wrzucamy na lekko osolony wrzątek - gotujemy 6 minut. Dokładnie odcedzamy.

W misce łączymy jajko, śmietanę z koperkiem i dobrze całośc doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Formę na tarty smarujemy masłem. Wycinamy z ciasta francuskiego okrąg o takiej wielkości jaką formą do tarty dysponujemy - ja piekłam w formie o średnicy mierzonej na dole formy 16,5 cm. Wycinamy z ciasta także paski które przyciskamy do boków formy. Spód posypujemy bułką tartą.

Porę dodajem y do masy jajeczno-smietanowej i mieszamy. Wylewamy na ciasto francuskie.
Na górze układamy pokrojonego w plasterki pomidora a pomiedzy nimi także pokrojony w plasterki ser.

Wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika i pieczemy 20-25 minut.



Zawsze staram się mieć w domu ciasto francuskie - to bardzo wdzięczny materiał do obróbki.

Takie małe proste quiche bardzo mi odpowiadają - mogę zrobic kilka wersji smakowych. Wystarczy tylko wymieszać jajka z śmietaną i dodać co mamy akurat pod reką.

Ta wersja z dodatkiem pomidora i sera turek smakowała mi bardzo - tylko tak sobie myślę, ze nastepnym razem dodam jeszcze odrobinę czosnku tak dla zaostrzenia smaku.

Quiche zgłaszam do akcji "Korzenny tydzień" organizowanej przez Ptasię z blogu www.cosniecos.pl... oraz na "Festiwal jajka" który zorganizowała Cytrynka z blogu www.gotowanienawszystko.blogspot.c...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne