Quiche z pora i pomidoraSkładniki: 1 średnia pora 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżki posiekanego koperku 1 pomidor 1 trójkącik sera turek sól, pieprz ziołowy świeżo starta gałka muszkatołowa ciasto francuskie |
Sposób przygotowania: Por kroimy w talarki i wrzucamy na lekko osolony wrzątek - gotujemy 6 minut. Dokładnie odcedzamy. W misce łączymy jajko, śmietanę z koperkiem i dobrze całośc doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formę na tarty smarujemy masłem. Wycinamy z ciasta francuskiego okrąg o takiej wielkości jaką formą do tarty dysponujemy - ja piekłam w formie o średnicy mierzonej na dole formy 16,5 cm. Wycinamy z ciasta także paski które przyciskamy do boków formy. Spód posypujemy bułką tartą. Porę dodajem y do masy jajeczno-smietanowej i mieszamy. Wylewamy na ciasto francuskie. Na górze układamy pokrojonego w plasterki pomidora a pomiedzy nimi także pokrojony w plasterki ser. Wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Zawsze staram się mieć w domu ciasto francuskie - to bardzo wdzięczny materiał do obróbki. Takie małe proste quiche bardzo mi odpowiadają - mogę zrobic kilka wersji smakowych. Wystarczy tylko wymieszać jajka z śmietaną i dodać co mamy akurat pod reką. Ta wersja z dodatkiem pomidora i sera turek smakowała mi bardzo - tylko tak sobie myślę, ze nastepnym razem dodam jeszcze odrobinę czosnku tak dla zaostrzenia smaku. Quiche zgłaszam do akcji "Korzenny tydzień" organizowanej przez Ptasię z blogu www.cosniecos.pl... oraz na "Festiwal jajka" który zorganizowała Cytrynka z blogu www.gotowanienawszystko.blogspot.c... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne