Quiche z boczkiem i porą


Składniki:

10 dkg boczku
7 cm kawałek pora
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
sól, piperz ziołowy
świeżo starta gałka muszkatołowa
ciasto francuskie
bułka tatra


Sposób przygotowania:

Por kroimy w talarki i gotujemy 6 minut w osolonej wodzie.
W tym czasie kroimy w drobna kosteczkę boczek i smażymy go na patelni.
Odcedzamy por z wody.

W miseczce łączymy śmietanę z jajkiem i całość doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.
Do miseczki z masą jajeczną dodajemy boczek i por.

Z ciasta francuskiego wycinamy koło wielkości popdstawy naszej formy na tartę - ja używałam formy o średnicy 16,5 cm. Z ciasta formujemy też boki.

Wylewamy masę na wcześniej posypane bułką tartą ciasto i wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika. Pieczemy 20 minut.



To quiche powstało poprzez zmanę przepisu na qiche z porą i pomidorem.
I powiem Wam tak szczerze chyba to mi bardziej smakowało.

Jest bardziej wyrażne w smaku ale to dlatego gdyż jest z boczkiem. Zrobię je jeszcze nie raz.

A przepis zgłaszam do akcji "Korzenny tydzień" organizowanej przez Ptasię z blogu www.cosniecos.blox.pl... oraz na "Festiwal jajka" który to organizuje Cytrynka z blogu www.gotowanienawszystko.blogspot.c...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne