Quiche z boczkiem i porąSkładniki: 10 dkg boczku 7 cm kawałek pora 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% sól, piperz ziołowy świeżo starta gałka muszkatołowa ciasto francuskie bułka tatra |
Sposób przygotowania: Por kroimy w talarki i gotujemy 6 minut w osolonej wodzie. W tym czasie kroimy w drobna kosteczkę boczek i smażymy go na patelni. Odcedzamy por z wody. W miseczce łączymy śmietanę z jajkiem i całość doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową. Do miseczki z masą jajeczną dodajemy boczek i por. Z ciasta francuskiego wycinamy koło wielkości popdstawy naszej formy na tartę - ja używałam formy o średnicy 16,5 cm. Z ciasta formujemy też boki. Wylewamy masę na wcześniej posypane bułką tartą ciasto i wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika. Pieczemy 20 minut. To quiche powstało poprzez zmanę przepisu na qiche z porą i pomidorem. I powiem Wam tak szczerze chyba to mi bardziej smakowało. Jest bardziej wyrażne w smaku ale to dlatego gdyż jest z boczkiem. Zrobię je jeszcze nie raz. A przepis zgłaszam do akcji "Korzenny tydzień" organizowanej przez Ptasię z blogu www.cosniecos.blox.pl... oraz na "Festiwal jajka" który to organizuje Cytrynka z blogu www.gotowanienawszystko.blogspot.c... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne