Sałatka z marynowanym czosnkiem, avocado, żurawiną i jajkiem


Składniki:

1 mała garść rucoli
1 mała garść mixu sałat
3 paluszki krabowe
marynowany czosnek włoski ile lubicie - ja daję dużo
1/2 avocado
3 cm kawałek pora - zielona część
2-3 łyżki żurawiny
1 sos sałatkowy bazyliowo- ziołowy
1 łyżeczka ziół do sałatek
1 jajko ugotowane na twardo


Sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy rucolę, mix sałat, pokrojone paluszki krabowe, czosnek, avocado pokrojone w kostkę, por pokrojony w talarki, żurawinę. Mieszamy.

Przygotowujemy sos sałatkowy dodając do niego dodajemy zioła do sałatek. Polewamy nim sałatkę - zostawiając łyżeczkę.

Przekładamy sałatkę na talerz i na górę kładziemy jajko na twardo pokrojone na ćwiartki. Polewamy po nim odłożonym sosem.



Tą sałatkę robiłam do tej pory bez jajka a że teraz jest festiwal jajka który organizuje Cytrynka z blogu www.gotowanienawszystko.blogspot.c... więc nastała okazja na wypróbowanie czegoś nowego.

Sałatka wyszła bardzo dobra i jest bardzo syta - może zastąpić obiad. ale najlepiej zjeść ja wtedy gdy już nie będziemy musieli wychodzić z domu.

Tą sałatką odwiedzam " II Bar sałatkowy" który otworzyła w tym miesiącu Pela z blogu www.smakiprzysmaki.blogspot.com...





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne