Ciasto miodowo-migdałowe z morelami, wanilią i batatem - Weekendowa Cukiernia 17


Składniki:

1 laska wanilii
10 dkg suszonych moreli
2 jajka
18 dkg lekkiego miodu
15 dkg batata-słodkiego ziemniaka, obranego i startego na drobnej tarce
skórka starta z 1/2 cytryny
10 dkg białej mąki ryżowej lub zwykłej mąki pszennej - ja dałam pszenną
10 dkg mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
10 dkg blanszowanych migdałów - ja zalałam migdały wrzątkiem i obierałam skórę

Polewa:
3 łyżki dżemu morelowego lub 1 łyżka miodu


Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gdy pieczecie ciasto w tortownicy to wysmarujcie ją tłuszczem lub wyłóżcie papierem do pieczenia.
Ja robiłam z połowy przepisu i upiekłam babeczki. Odłóżcie 12-15 sztuk migdałów by ułożyć je na wierzchu ciasta.

Laskę wanilii przecinamy na pół i zeskrobujemy ziarenka do miski miksera. Wbijamy jajka i dodajemy miód.

Morele kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do miseczki, dodajemy do niej także łupiny z wanilii. Całość zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy folią i zostawiamy.

Teraz ubijamy jajka z miodem przez około trzy minuty. Dodajemy startego batata i startą skórkę z cytryny.

Ciągle ubijając dodajemy stopniowa mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały oraz sól. Ciasto miksujemy aż się ładnie połączy.

Odsączamy zupełnie morele a wanilię wyrzucamy. Owoce wraz z blanszowanymi migdałami dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.

Ciasto przełóż do przygotowanej formy, na górze układamy odłożone migdały (w dowolny wzór.

Ciasto pieczemy na środkowym poziomie rozgrzanego piekarnika przez około 45 minut - ja jak pisałam robiłam babeczki i piekłam je 25 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw w formie i póki jeszcze będzie gorące za pomocą pędzelka posmaruj je dżemem morelowym (uprzednio lekko podgrzanym i przetartym przez sitko) lub miodem.

Ciasto podawaj ostudzone i bez dodatków do popołudniowej herbaty lub na ciepło z lodami waniliowymi na deser.



Gospodynią tego wydania Weekendowej Cukierni jest Iv vel Iwonka z blogu www.ko-ko-ko.blogspot.com... a organizatorką Poleczka z blogu www.table-table.blogspot.com.

Na moje szczęście wspólne pieczenie zostało wydłużone i mogłam w nim uczestniczyć gdyż bardzo mi się spodobało ciasto zaproponowane przez Iwonkę.

Zrobiłam je w formie babeczek i z połowy porcji. Miałam okazję pierwszy raz przetestować silikonową formę jaką to dostałam od Charlotte.

Babeczki wyszły pyszne, słodkie z takim jak dla mnie niespotykanym posmakiem - ale takie klimaty smakowe bardzo mi odpowiadają.

Całe migdały przyjemnie chrupią pod ząbkami - powiem Wam szczerze nie przeszkodziło nam w zajadaniu się nimi nawet to, że się lekko przypaliły :)

Dziekęuję Iv za wspaniały przepis a Polencji za Cukiernię.

A moje babeczki zgłaszam także do "Festiwalu jajka" który to organizuje Cytryna z blogu www.gotowanienawszystko.blogspot.c...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne