Przyprawa do piernika


Składniki:

Przyprawa do piernika 50 g cynamonu - nastepnym razem dam więcej
50 g kardamomu - ja dałam mielony i następnym razem dam go ciut mniej
15 g gożdzikow
15 g imbiru mielonego
10 g ziela angielskiego 10 g gałki muszkatołowej - świeżo stratej
8 g pieprzu - dałam mieszankę kolorowego i zielonego
4 g ziaren kolendry
1 liść laurowy - połamany


Sposób przygotowania:

Wszytstkie składniki tłuczemy w moździerzu - wiem to trochę pracy ale uwierzcie mi warto.

Największym kłopotem było utłuczenie goździków - jakoś wyjatkowo opornie nam to szło. Ale daliśmy radę.

Utłuczone składniki łączymy z imbirem oraz kardamonem. Dokładnie wszystko łączymy i przesypujemy do szczelnego szklanego pojemniczka.



Przegladając blog Tatter www.palcelizac.blogspot.com... - a robię to systematycznie, zresztą jak i wiele, wiele innych - zobaczyłam najpierw super przepis na sernik z korzennymi przyprawami i miodowym syropem a potem to coś.
Coś co sparwiło, że serce mi szybciej zabiło. To coś to przyprawa piernikowa.

Musiałam dokupic dwa składniki i zrobiłam. Przyprawa pachnie obłędnie, a jak ucierałam przyprawy - razem z moim mężem i synkiem Amadeuszkiem który mi dzielnie pomagał - w domu unosił się cudowny, rozgrzewający zapach korzenny. Czuje się zapach świąt.

Polecam Wam zrobienie tej przyprawy bo jest wyśmienita.
Tatter jeszcze raz dziekuję za podzielenie się tym przepisem.

A przyprawę piernikową zgłaszam do akcji "Korzenny tydzień" którą organizuje Ptasia z blogu www.cosniecos.blog.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne