Przyprawa do piernikaSkładniki: 50 g cynamonu - nastepnym razem dam więcej 50 g kardamomu - ja dałam mielony i następnym razem dam go ciut mniej 15 g gożdzikow 15 g imbiru mielonego 10 g ziela angielskiego 10 g gałki muszkatołowej - świeżo stratej 8 g pieprzu - dałam mieszankę kolorowego i zielonego 4 g ziaren kolendry 1 liść laurowy - połamany |
Sposób przygotowania: Wszytstkie składniki tłuczemy w moździerzu - wiem to trochę pracy ale uwierzcie mi warto. Największym kłopotem było utłuczenie goździków - jakoś wyjatkowo opornie nam to szło. Ale daliśmy radę. Utłuczone składniki łączymy z imbirem oraz kardamonem. Dokładnie wszystko łączymy i przesypujemy do szczelnego szklanego pojemniczka. Przegladając blog Tatter www.palcelizac.blogspot.com... - a robię to systematycznie, zresztą jak i wiele, wiele innych - zobaczyłam najpierw super przepis na sernik z korzennymi przyprawami i miodowym syropem a potem to coś. Coś co sparwiło, że serce mi szybciej zabiło. To coś to przyprawa piernikowa. Musiałam dokupic dwa składniki i zrobiłam. Przyprawa pachnie obłędnie, a jak ucierałam przyprawy - razem z moim mężem i synkiem Amadeuszkiem który mi dzielnie pomagał - w domu unosił się cudowny, rozgrzewający zapach korzenny. Czuje się zapach świąt. Polecam Wam zrobienie tej przyprawy bo jest wyśmienita. Tatter jeszcze raz dziekuję za podzielenie się tym przepisem. A przyprawę piernikową zgłaszam do akcji "Korzenny tydzień" którą organizuje Ptasia z blogu www.cosniecos.blog.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne