Sałatka z sałatą rzymską i tuńczykiem z nutką tymianku


Składniki:

3-4 liście sałaty rzymskiej
3 łyżki kukurydzy
1/3 puszki tuńczyka
ogórek zielony 4 cm kawałek
1/2 papryka chili czerwona
ser fetikos hochland 2 plasterki o grubości 1 cm
1 łyżeczka tymianku
sól do smaku
1,5 łyżki oleju arachidowego
1/2 łyżki ocetu ryżowego


Sposób przygotowania:

Sałatę dokładnie mysjemy i kroimy w paseczki, ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę, chili w cienkie paseczki a ser w kostkę.

Składniki wrzucamy do miseczki, dodajemy kukurydzę i posypujemy tymiankiem. Układamy tuńczyka.

Z oleju i octu oraz soli robimy dresing i polewamy nim sałatkę.



Ta sałatka jest bardzo szybka w wykonaniu, trochę ostra ale gdy lubicie mniej ostre możecie dodać miej chili lub też nie dawać go wcale.

Ja robię sobie takie sałatki gdy mam ochotę na szybkie jedzenie a nie mam czasu by stać i gotować.
Zamiast tymianku można by użyc do tej sałatki bazylii lub oregano.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne