Sałatka z sałatą rzymską i tuńczykiem z nutką tymiankuSkładniki: 3-4 liście sałaty rzymskiej 3 łyżki kukurydzy 1/3 puszki tuńczyka ogórek zielony 4 cm kawałek 1/2 papryka chili czerwona ser fetikos hochland 2 plasterki o grubości 1 cm 1 łyżeczka tymianku sól do smaku 1,5 łyżki oleju arachidowego 1/2 łyżki ocetu ryżowego |
Sposób przygotowania: Sałatę dokładnie mysjemy i kroimy w paseczki, ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę, chili w cienkie paseczki a ser w kostkę. Składniki wrzucamy do miseczki, dodajemy kukurydzę i posypujemy tymiankiem. Układamy tuńczyka. Z oleju i octu oraz soli robimy dresing i polewamy nim sałatkę. Ta sałatka jest bardzo szybka w wykonaniu, trochę ostra ale gdy lubicie mniej ostre możecie dodać miej chili lub też nie dawać go wcale. Ja robię sobie takie sałatki gdy mam ochotę na szybkie jedzenie a nie mam czasu by stać i gotować. Zamiast tymianku można by użyc do tej sałatki bazylii lub oregano. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne