Ciasteczka limonkowe z białą czekoladą wg. Rachel


Składniki:

25 dkg masła
10 dkg białej czekolady
11 dkg cukru
27,5 dkg mąki
sok z 1 limonki
skórka otarta z 1 limonki


Sposób przygotowania:

W mikserze ucieramy na puszystą masę cukier z miękkim masłem.
Dodajemy sok z limonki i startą skórkę oraz mąkę i jeszcze chwilę miksujemy.

Białą czekoladę siekamy nożem i dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto i zawijając ciasto w folię spożywczą wkładamy je do lodówki na godzinę - ja sądzę, że najlepiej zrobić wałek o średnicy około 2 cm a potem tylko odcinać nożem 0,5 mm ciasteczka.

Ale możecie także formować rękoma kulki wielkości 2cm.

Teraz nasze ciasteczka naciskamy widelcem zamoczonym w wodzie. Układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170'C. Po ostudzeniu możecie polać je rozpuszczoną czekoladą.



Ten przepis pochodzi z programu "Słodki świat Rachel". Ciasteczka są bardzo maślane, pachnące, bardzo kruche i niestety bardzo wciągające.

Ja zrobiłam połączenie limonki i białej czekolady i ciasteczka były przepyszne. Rześkie ale słodkie - po prostu pyszne.

Tymi ciasteczkami zgłaszam się na "Cytrusowy weekend" który orgaznizuje Tatter z blogu www.palcelizac.blogspot.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne