Ciasteczka limonkowe z białą czekoladą wg. RachelSkładniki: 25 dkg masła 10 dkg białej czekolady 11 dkg cukru 27,5 dkg mąki sok z 1 limonki skórka otarta z 1 limonki |
Sposób przygotowania: W mikserze ucieramy na puszystą masę cukier z miękkim masłem. Dodajemy sok z limonki i startą skórkę oraz mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. Białą czekoladę siekamy nożem i dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto i zawijając ciasto w folię spożywczą wkładamy je do lodówki na godzinę - ja sądzę, że najlepiej zrobić wałek o średnicy około 2 cm a potem tylko odcinać nożem 0,5 mm ciasteczka. Ale możecie także formować rękoma kulki wielkości 2cm. Teraz nasze ciasteczka naciskamy widelcem zamoczonym w wodzie. Układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170'C. Po ostudzeniu możecie polać je rozpuszczoną czekoladą. Ten przepis pochodzi z programu "Słodki świat Rachel". Ciasteczka są bardzo maślane, pachnące, bardzo kruche i niestety bardzo wciągające. Ja zrobiłam połączenie limonki i białej czekolady i ciasteczka były przepyszne. Rześkie ale słodkie - po prostu pyszne. Tymi ciasteczkami zgłaszam się na "Cytrusowy weekend" który orgaznizuje Tatter z blogu www.palcelizac.blogspot.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne