Kurczak sezamowy z cytrusowym aromatem


Składniki:

Kurczak sezamowy z cytrusowym aromatem 1/2 kg piersi z kurczaka
5 łyżek soku z pomarańczy
5 łyżek soku z cytryny
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżka uprażonego ziarna sezamu
2 łyżeczki płaskie cukru - ja dałam więcej bo moje pomarańcze były jakieś takie kwaśne
sól


Sposób przygotowania:

Fileta myjemy i dokładnie suszymy. Kroimy w cienkie paseczki takie 5-7 mm. Lekko solimy, polewamy sosem sojowym, mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Osączamy.

W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy obrany i posiekany czosnek, imbir, mieszamy i dodajemy połowę kurczaka.
Smażymy mieszając aż mięso zbieleje, rozgarniamy na boki, wlewamy pozostały olej i wrzucamy resztę mięsa.

Gdy kurczak zmieni barwę, wsypujemy sezam i mieszamy, wlewamy sok cytrusowy wymieszany z łyżką wody, mąką ziemniaczaną i cukrem.
Mieszamy sos aż się zagotuje i zgęstnieje.

Wyjmujemy z woka i skrapiamy olejem sezamowym. Podajemy z ryżem.



Ten kurczak jest przepyszny - mocno cytrusowy, pachnacy i aromatyczny. Sezam przyjemnie chrupie pod zębami.

Przepis zaczerpnełam z książeczki "Różności z filetów drobiowych".

Ja podałam kurczaka z babką z ryżu oraz przyozdobiłam zestami z cytryny.

To moja druga propozycja na "Cytrusowy weekend" który oragznizuje Tatter z blogu www.palcelizac.blogspot.pl...






[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne