Kurczak sezamowy z cytrusowym aromatemSkładniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 5 łyżek soku z pomarańczy 5 łyżek soku z cytryny 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżka uprażonego ziarna sezamu 2 łyżeczki płaskie cukru - ja dałam więcej bo moje pomarańcze były jakieś takie kwaśne sól |
Sposób przygotowania: Fileta myjemy i dokładnie suszymy. Kroimy w cienkie paseczki takie 5-7 mm. Lekko solimy, polewamy sosem sojowym, mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Osączamy. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy obrany i posiekany czosnek, imbir, mieszamy i dodajemy połowę kurczaka. Smażymy mieszając aż mięso zbieleje, rozgarniamy na boki, wlewamy pozostały olej i wrzucamy resztę mięsa. Gdy kurczak zmieni barwę, wsypujemy sezam i mieszamy, wlewamy sok cytrusowy wymieszany z łyżką wody, mąką ziemniaczaną i cukrem. Mieszamy sos aż się zagotuje i zgęstnieje. Wyjmujemy z woka i skrapiamy olejem sezamowym. Podajemy z ryżem. Ten kurczak jest przepyszny - mocno cytrusowy, pachnacy i aromatyczny. Sezam przyjemnie chrupie pod zębami. Przepis zaczerpnełam z książeczki "Różności z filetów drobiowych". Ja podałam kurczaka z babką z ryżu oraz przyozdobiłam zestami z cytryny. To moja druga propozycja na "Cytrusowy weekend" który oragznizuje Tatter z blogu www.palcelizac.blogspot.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne