Sałatka z kurczakiem baharat, avocado, rucolą i serem haloumiiSkładniki: 1 duża garść mixu sałat 1 duża garść rucoli 2 łodygi selera naciowego 1/2 avocado 3 łyżki suszonej żurawiny 1/2 filetu zkurczaka 1 łyżka przyprawy baharat 2 łyżeczki ziół do sałatek 1 sos sałatkowy zioła ogrodowe 1/2 cebuli czerwonej 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki mięty suszonej ser haloumii lub oscypek 2-3 plastry |
Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki lub piórka i zalewamy 2 łyżkami oliwy oraz posypujemy miętą. Odstawiamy na 1-2 godziny – cebula będzie miękka, nie będzie taka ostra i nabierze słodyczy od mięty. Mięso kroimy na kawałki - ja kroje je w paseczki i posypujemy baharatem. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie smażymy na patelni i studzimy. Sałaty myjemy i dobrze suszymy, wrzucamy do miski. Seler kroimy pod skosem na plasterki, avocado w kostkę i dodajemy do sałatki. Wsypujemy zioła do sałatek i żurawinę. Dodajemy upieczonego kurczaka oraz cebulę razem z oliwą i miętą. Przygotowujemy sos sałatkowy wg. przepisu na opakowaniu i polewamy sałatkę. Mieszamy i układamy na talerzu. Ser haloumii grilujemy na patelni i układamy na górze sałatki. Ta sałatka jest wyjątkowa i to nie tylko pod względem smaku. To moje pierwsze danie jakie przygotowuję w wirtualnej kuchni razem z kimś innym. Razem z gospodynią "Baru sałatkowego" Pelą z blogu www.smakiprzysmaki.blogspot.com... spotkałysmy się w kuchni, zadałyśmy mnósto pytań co do gustów smakowych i zrobiłysmy wspólnie sałatkę. Cieszę się tym bardziej, że wiem iż ze względu na zaistniałą sytuację rodzinną ciężko było Eli znaleść czas na wspólne gotowanie. Eluniu dziekuje bardzo za wspaniałą zabawę i życzę wszystkiego dobrego. Sałatka jest pyszna, mięso ma aromat korzenny i doskonale się komponuje z avocado i żurawiną. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne