Sałatka z kurczakiem baharat, avocado, rucolą i serem haloumii


Składniki:

1 duża garść mixu sałat
1 duża garść rucoli
2 łodygi selera naciowego
1/2 avocado
3 łyżki suszonej żurawiny
1/2 filetu zkurczaka
1 łyżka przyprawy baharat
2 łyżeczki ziół do sałatek
1 sos sałatkowy zioła ogrodowe
1/2 cebuli czerwonej
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki mięty suszonej
ser haloumii lub oscypek 2-3 plastry


Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki lub piórka i zalewamy 2 łyżkami oliwy oraz posypujemy miętą. Odstawiamy na 1-2 godziny – cebula będzie miękka, nie będzie taka ostra i nabierze słodyczy od mięty.

Mięso kroimy na kawałki - ja kroje je w paseczki i posypujemy baharatem. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie smażymy na patelni i studzimy.

Sałaty myjemy i dobrze suszymy, wrzucamy do miski. Seler kroimy pod skosem na plasterki, avocado w kostkę i dodajemy do sałatki.
Wsypujemy zioła do sałatek i żurawinę. Dodajemy upieczonego kurczaka oraz cebulę razem z oliwą i miętą.

Przygotowujemy sos sałatkowy wg. przepisu na opakowaniu i polewamy sałatkę. Mieszamy i układamy na talerzu.
Ser haloumii grilujemy na patelni i układamy na górze sałatki.



Ta sałatka jest wyjątkowa i to nie tylko pod względem smaku. To moje pierwsze danie jakie przygotowuję w wirtualnej kuchni razem z kimś innym.

Razem z gospodynią "Baru sałatkowego" Pelą z blogu www.smakiprzysmaki.blogspot.com... spotkałysmy się w kuchni, zadałyśmy mnósto pytań co do gustów smakowych i zrobiłysmy wspólnie sałatkę.

Cieszę się tym bardziej, że wiem iż ze względu na zaistniałą sytuację rodzinną ciężko było Eli znaleść czas na wspólne gotowanie.

Eluniu dziekuje bardzo za wspaniałą zabawę i życzę wszystkiego dobrego.

Sałatka jest pyszna, mięso ma aromat korzenny i doskonale się komponuje z avocado i żurawiną.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne