Sałatka z pieczonymi burakami z dresingiem balsamicznym z cynamonemSkładniki: 2 garście rucolli kilka listków sałaty radiccio 6 suszonym moreli 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łodyga selara naciowego 8 kostek pieczonej dynii 4 plasterki wędzonego oscypka 1 pieczony burak kilka orzechów włoskich DRESSING: 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki sosu blasamicznego z pomarańczą 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka ziół do sałatek |
Sposób przygotowania: Podana ilośc składników to ilość potrzebna do przygotowania dwóch porcji sałatki. Na każdy talerz nakładamy po jednej garści rucoli i po kilka listków radiccio. Teraz rozkładamy żurawinę, morele pokrojone w paseczki, seler naciowy w cienkie plasterki. Buraka kroimy w kostkę - ja upiekłam juz pokrojonego w kostkę. Na sałatce układamy dynię, oscypka pokrojonego w słupki. Teraz na wierzchu kładziemy buraka i posypujemy całość orzechami i ziołami do sałatek. Ja wlewam do słoiczka oliwę, sos balsamiczny oraz cynamon z solą. Zakrecamy i dobrze trzęsiemy. Polewamy sałatkę. Przyznam się Wam, że poraz pierwszy w swoim życiu jadłam pieczonego buraka ba nawet go sama upikełam z dodatkiem oleju sezamowego i odrobiny soli. Przegladałam kilka przepisów na sałatki w internecie i stworzyłam swoją. Sałatka jest przepyszna, wszytsko się ładnie uzupełnia smakowo. Najbardziej jestem zaskoczona smakiem pieczonego buraka - który jest bardzo słodki i zdecydowanie moją najlepszą jego postacią. To moja ostatnia propozycja do "Baru sałatkowego" który prowadzi Pela z blogu www.smakiprzysmaki.blogspot.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne