Sałatka z pieczonymi burakami z dresingiem balsamicznym z cynamonem


Składniki:

2 garście rucolli
kilka listków sałaty radiccio
6 suszonym moreli
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łodyga selara naciowego
8 kostek pieczonej dynii
4 plasterki wędzonego oscypka
1 pieczony burak
kilka orzechów włoskich

DRESSING:
3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki sosu blasamicznego z pomarańczą
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka ziół do sałatek


Sposób przygotowania:

Podana ilośc składników to ilość potrzebna do przygotowania dwóch porcji sałatki.
Na każdy talerz nakładamy po jednej garści rucoli i po kilka listków radiccio.

Teraz rozkładamy żurawinę, morele pokrojone w paseczki, seler naciowy w cienkie plasterki.

Buraka kroimy w kostkę - ja upiekłam juz pokrojonego w kostkę. Na sałatce układamy dynię, oscypka pokrojonego w słupki. Teraz na wierzchu kładziemy buraka i posypujemy całość orzechami i ziołami do sałatek.

Ja wlewam do słoiczka oliwę, sos balsamiczny oraz cynamon z solą. Zakrecamy i dobrze trzęsiemy. Polewamy sałatkę.



Przyznam się Wam, że poraz pierwszy w swoim życiu jadłam pieczonego buraka ba nawet go sama upikełam z dodatkiem oleju sezamowego i odrobiny soli.

Przegladałam kilka przepisów na sałatki w internecie i stworzyłam swoją.
Sałatka jest przepyszna, wszytsko się ładnie uzupełnia smakowo.

Najbardziej jestem zaskoczona smakiem pieczonego buraka - który jest bardzo słodki i zdecydowanie moją najlepszą jego postacią.

To moja ostatnia propozycja do "Baru sałatkowego" który prowadzi Pela z blogu www.smakiprzysmaki.blogspot.com...






[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne