Pierniczki AganiokSkładniki: 1/2 kg miodu 25 dkg masła 2 szklanki cukru - takie niecałe 1 kg mąki tortowej plus 1 szklanka 3-4 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 szklanka orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki rodzynek 1 czubata łyżka ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki cynamonu* 2 płaskie łyżeczki imbiru* 1/2 łyżeczki pieprzu* 1/2 łyżeczki mielonych goździków * 1/2 łyżeczki kardamonu* lub zamiast produktów zaznaczonych * 3 łyżeczki domowej przyprawy do pierników do smarowania pierników: 1 jajko 2-3 łyżki mleka |
Sposób przygotowania: Cukier razem z miodem i tłuszczem rozpuszczamy stale mieszając. Odstawiamy z gazu. Dodajemy bakalie - ja orzechy i rodzynki posiekałam - oraz przyprawę. Do dużej miski wsypujemy większość przesianej mąki,sól, kakao oraz wlewamy sodę rozpuszczoną w zimnym mleku i jajka. Mieszamy całość. Możecie też to zrobić w mikserze. Następnie dodajemy gorącą masę z tłuszczu i miodu - gdy wyrabiamy rękami, to można ją lekko przestudzić, ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać. Ciasto przekładamy do naczynia lub miski oraz przykrywamy lnianą ściereczką - powinno oddychać. Odstawiamy na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ewentualnie lodówka) aby dojrzewało. Ciasto kiedy odpoczywa zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą. Po około 6 tygodniach możemy zacząć piec pierniczki. Wałkujemy ciasto, lekko podsypując je mąką na grubość około 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Pierniki pieczemy w 160-170 stopniach przez około 10 minut, w zależności od wielkości (a także w zależności od piekarnika!). Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu. Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami należy włożyć na kilka dni cząstki jabłek i przemieszać kilkakrotnie. Pierwszy raz w tym roku zagniotłam ciasto na pierniczki które musi leżakować - narazie jest zdjęcie takiego leżakującego ciasta. A zaczeło sie od bajecznego wpisu Beatki z blogu www.beawkuchni.com... i pięknego zdjęcia. Bea okresliła te pierniczki mianem wyśmienite więc nie pozostało mi nic innego jak zrobić pierniczki - ja zrobiłam z połowy przepisu. Przepis na to ciasto na pierniczki jest autorstwa Aganiok i cieszy sie dużą popularnością :) Ciasto pachniało podczas przygotowania pięknie i ma taki cudownie nastrajający kolor. Już powoli czuć zbliżające się święta. A tym przepisem otwieram "Kuchnię Świąteczną" którą prowadzi Olga z www.smakimprezy.pl... oraz zgłaszam sie do "Festiwalu Pierniczków" który prowadzi Malta z blogu www.kociolstregi.blox.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne