Pierniczki Aganiok


Składniki:

Pierniczki Aganiok 1/2 kg miodu
25 dkg masła
2 szklanki cukru - takie niecałe
1 kg mąki tortowej plus 1 szklanka
3-4 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
1 szklanka orzechów włoskich
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki rodzynek
1 czubata łyżka ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki cynamonu*
2 płaskie łyżeczki imbiru*
1/2 łyżeczki pieprzu*
1/2 łyżeczki mielonych goździków *
1/2 łyżeczki kardamonu*
lub zamiast produktów zaznaczonych * 3 łyżeczki domowej przyprawy do pierników

do smarowania pierników:
1 jajko
2-3 łyżki mleka


Sposób przygotowania:

Cukier razem z miodem i tłuszczem rozpuszczamy stale mieszając. Odstawiamy z gazu. Dodajemy bakalie - ja orzechy i rodzynki posiekałam - oraz przyprawę.

Do dużej miski wsypujemy większość przesianej mąki,sól, kakao oraz wlewamy sodę rozpuszczoną w zimnym mleku i jajka. Mieszamy całość. Możecie też to zrobić w mikserze.
Następnie dodajemy gorącą masę z tłuszczu i miodu - gdy wyrabiamy rękami, to można ją lekko przestudzić, ponownie wymieszać.
Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać.

Ciasto przekładamy do naczynia lub miski oraz przykrywamy lnianą ściereczką - powinno oddychać. Odstawiamy na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ewentualnie lodówka) aby dojrzewało.
Ciasto kiedy odpoczywa zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą.

Po około 6 tygodniach możemy zacząć piec pierniczki. Wałkujemy ciasto, lekko podsypując je mąką na grubość około 0,5 cm, wykrawać pierniczki.

Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Pierniki pieczemy w 160-170 stopniach przez około 10 minut, w zależności od wielkości (a także w zależności od piekarnika!).
Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu.

Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami należy włożyć na kilka dni cząstki jabłek i przemieszać kilkakrotnie.



Pierwszy raz w tym roku zagniotłam ciasto na pierniczki które musi leżakować - narazie jest zdjęcie takiego leżakującego ciasta.
A zaczeło sie od bajecznego wpisu Beatki z blogu www.beawkuchni.com... i pięknego zdjęcia.
Bea okresliła te pierniczki mianem wyśmienite więc nie pozostało mi nic innego jak zrobić pierniczki - ja zrobiłam z połowy przepisu. Przepis na to ciasto na pierniczki jest autorstwa Aganiok i cieszy sie dużą popularnością :)

Ciasto pachniało podczas przygotowania pięknie i ma taki cudownie nastrajający kolor. Już powoli czuć zbliżające się święta.

A tym przepisem otwieram "Kuchnię Świąteczną" którą prowadzi Olga z www.smakimprezy.pl... oraz zgłaszam sie do "Festiwalu Pierniczków" który prowadzi Malta z blogu www.kociolstregi.blox.pl...



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne