Bułeczki zwykłe


Składniki:

210 ml wody lub mleka - ja pomieszałam pół na pół
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
10 g miękkiego masła
35 dkg pszennej mąki

do posmarowania: żółtko wymieszane z 1 łyżką wody

do posypania: sezam, mak, sól


Sposób przygotowania:

W misce łączymy mąkę z masłem oraz solą.
W miseczce robimy rozczyn - do letnich 4 łyżek mleka lub wody dodajemy cukier i drożdze. Dokładnie mieszamy i wlewamy do mąki. Dolewamy teraz pozostały płyn.

Wyrabiamy rekoma lub mikserem - otrzymamy dośc lużne ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1,5-2 godziny do podwojenia objętości.

Piekarnik nagrzewamy do 230'C. Rękoma wysmarowanymi olejem formujemy bułeczki - 9 sztuk i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 5 cm. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na pół godziny.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą i posypujemy czym lubimy. Ja posypałam bułeczki makiem i czarnuszką.

Wstawiamy na 5 minut do temperatury 230'C a później zmiejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy koljene 5-10 minut.

Studzimy na kratce kuchennej przykryte ścierczką.



Zapomniałam nastawić poprzedniego dnia cisato na chleb. Z pomoca przyszła mi Liska z blogu www.pracowniawypiekow.blogspot.com... - szybko zrobiłam ciasto na bułeczki i byłam uratowana.

Bo muszę się Wam do czegoś przyznać ja piekę w domu chleb a moje dziecię mówi tak:
"- Ja chcę chelb taki pieczony nie kupiony "

Bułeczki wyszły przepyszne, mięciutkie i maślane - po prostu rozpływające się w ustach. Żałowałam, że zrobiłam tylko z pojedyńczej porcji.

To już kolejny genilany przepis Liski - jeszcze raz Lisko bardzo dziękuję:)








[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne