Bułeczki zwykłeSkładniki: 210 ml wody lub mleka - ja pomieszałam pół na pół 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 10 g miękkiego masła 35 dkg pszennej mąki do posmarowania: żółtko wymieszane z 1 łyżką wody do posypania: sezam, mak, sól |
Sposób przygotowania: W misce łączymy mąkę z masłem oraz solą. W miseczce robimy rozczyn - do letnich 4 łyżek mleka lub wody dodajemy cukier i drożdze. Dokładnie mieszamy i wlewamy do mąki. Dolewamy teraz pozostały płyn. Wyrabiamy rekoma lub mikserem - otrzymamy dośc lużne ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewamy do 230'C. Rękoma wysmarowanymi olejem formujemy bułeczki - 9 sztuk i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 5 cm. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą i posypujemy czym lubimy. Ja posypałam bułeczki makiem i czarnuszką. Wstawiamy na 5 minut do temperatury 230'C a później zmiejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy koljene 5-10 minut. Studzimy na kratce kuchennej przykryte ścierczką. Zapomniałam nastawić poprzedniego dnia cisato na chleb. Z pomoca przyszła mi Liska z blogu www.pracowniawypiekow.blogspot.com... - szybko zrobiłam ciasto na bułeczki i byłam uratowana. Bo muszę się Wam do czegoś przyznać ja piekę w domu chleb a moje dziecię mówi tak: "- Ja chcę chelb taki pieczony nie kupiony " Bułeczki wyszły przepyszne, mięciutkie i maślane - po prostu rozpływające się w ustach. Żałowałam, że zrobiłam tylko z pojedyńczej porcji. To już kolejny genilany przepis Liski - jeszcze raz Lisko bardzo dziękuję:) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne