Zaplatany chleb z żurawiną i orzechami Weekendowa Piekarnia 54Składniki: ![]() 43 g cukru (3 łyżki) 5 g soli (1/2 łyżki) 11 g drożdży instant (3 1/2 łyżeczki)- ja dałam 35 g świeżych drożdzy 21 g ekstraktu pomarańczowego lub cytrynowego (1 1/2 łyżki) - dałam 1 łyżeczkę 2 duże jajka (94 g)- ja dałam 3 małe jajka 113 g mleka w temperaturze pokojowej (1/2 szklanki) 28 g rozpuszczonego masła (2 łyżki) 57 g wody (1/4 szklanki) 255 g suszonych żurawin (1 1/2 szklanki) - ja dałam 20 dkg żurawiny i 55 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 85 g posiekanych orzechów włoskich (3/4 szklanki) 1 jajko do posmarowania wierzchu chleba |
Sposób przygotowania: Mąkę, sól, cukier i drożdże instant mieszamy w misce. Jeżeli robicie tak jak ja z świeżych drożdzy to zroóbcie rozczyn z mleka i drożdzy a następnie dodajcie go do mąki z solą i cukrem. Dodajemy ekstrakt, jajka, mleko, wodę i masło. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez 5-6 minut. Odstawiamy ciasto na 5 minut, po czym dodajemy żurawinę oraz skórke pomarańczową i delikatnie wyrobiamy ciasto przez 2-3 minuty. Dodajemy orzechy i dalej wyrabiamy, aż rozprowadzą się równomiernie po cieście. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 h. Ciasto możemy teraz dowolnie uformować - ja zrobiłam 10 małych bochenków w sumie to bardziej bułeczek. Smarujemy połową roztrzepanego jajka i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 165'C i przed włożeniem do piekarnika ponownie smarujemy chlebki resztą jajka. Pieczemy około 30 minut gdy zrobicie wiekszy chlebek to pieczcie godzinę. Studzimy na kratce. Gospodynią tego wydania piekarni jest Aklat z blogu www.ucztujac.blox.pl... która zaproponowała nam dwa wspaniałe przepisy. Wybrałam zaplatany chlebek z żurawiną bo ja bardzo lubię. Jedyną zmianę jaką wprowadziłam to dodałam odrobinę skórki pomarańczowej - przyznam się zabrakło mi żurawiny i musiałam coś wykombinować dlatego ten dodatek - i użyłam świeżych drożdzy. Chlebko-bułeczki są przepyszne, wcale nie są słodkie, pięknie pachną. Zjadłam sobie na śniadanie taką bułeczkę z białym serkiem do smarowania - pyszności. Aklat wielkie podziękowania za prowadzenie tego wydania piekarenki i za bardzo pomysłowe przepisy. Margotku Ty wiesz co :) - dziękuję za Piekarnię :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne