Ekstrakt cytrynowy, limonkowy i pomarańczowySkładniki: 2 pomarańcze 2 cytryny 2 limonki 600 ml wódki - w oryginale jest 1/2 szklanki spirytusu i 1/2 szklanki wody na jedną porcję |
Sposób przygotowania: Owoce cytrusowe dokładnie sparzamy i myjemy - no chyba, że mamy owoce z upray ekologicznej to tylko je sprzamy. Przygotowujemy trzy słoiczki i do każdego wlewamy po 200 ml wódki. Obieramy cieniutko skórkę z cytryny, limonki i pomarańczy. Gdy obrało nam się też trochę tej białej skórki to musimy ją usunąć. Samą skórkę kroimy na mniejsze kawałki i każdą wrzucamy do osobnego słoiczka. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy na conajmniej pięć dni. Przed użyciem musimy odcedzić skórki cytrusowe. Ekstratkty możemy używać przez rok czasu - ale sądzę, że zostaną zużyte wcześniej. Zobaczyłam te cudownie wyglądające ekstranty u Margot z blogu www.kuchnialicji.blogspot.com... która to wypatrzyła je u Glimmer z forum www.cincin.cc. Ja bardzo lubię taki domopwe home made - robię już ekstrakt waniliowy i gdy zobaczyłam te ekstrakty cytrusowe wiedziałam, że je zrobię. Moje ekstrakty stoją już trzy dni i każdy nabrał cudownego przezroczystego koloru żółci, zieleni i pomarańczy. Oczywiście musiałam odkręcic słoiczki i powąchać - pachną cudownie. Zrobione wcześniej będą nam służyły do przgotowania wspaniałych smakołyków na święta - zgłaszam je do akcji "Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009" którą prowadzi Olga z www.smakimprezy.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne