Mincemeat z żurawiną i suszonymi wiśniamiSkładniki: ![]() 15 dkg brązowego cukru 60 dkg świeżej żurawiny 6 dkg suszonej żurawiny 20 dkg rodzynek 10 dkg suszonych wiśni 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru - ja dałam 5 kostek imbiru kandyzowanego 1 łyżeczka mielonych gożdzików - ja wrzuciłam 5 całych sok z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 50 ml whisky 4 łyżki miodu 1 łyżeczka esencji waniliowej kilkanaście kropli esencji migdałowej |
Sposób przygotowania: Na małym ogniu podgrzewamy cukier z żurawinówką - ja teraz dodałm całe gożdziki by puściły aromat. Dodajemy obie żurawiny, rodzynki, suszone wiśnie oraz przyprawy cynamon, starty kandyzowany imbir, sok i skórkę z pomarańczy. Całość gotujemy około 20 minut - by świeża żurawina popękała a suszone owoce wchłoneły powstały płyn. Zdejmujemy z ognia i do lekko przestygłej masy dodajemy whisky, miód oraz ekstrakty. Całośc ucieramy drewnianą łyżką aż powstanie nam gęsta masa - trwa to dosłownie chwilę. Nakładamy mincemeat do małych słoiczków i przechwoujemy około miesiąca - choć mi się wydaje, że można dłużej. Bardzo lubię żurawinę zarówno tą świeżą jak i suszoną. Zrobiłam już sobie żurawinę z orzechami i z jabłkiem i gruszkami. A gdy zobaczyłam u Charlotte z blogu www.cukierniczekreacje.blox.pl... babeczki z nadzieniem mincemeat musiałam je zrobić. Mincemeat wyszedł taki jak się spodziewałam - przepyszny i dobrze, że zrobiłam go z podwójnej porcji. Pięknie zapakowałam i parę słoiczków będzie podarunkiem świątecznym a co za tym idzie zgłaszam go do akcji "Podarunki świąteczne" która organizuje Cudawianka z blogu www.brulionzprzepisami.blox.pl... - zresztą przyznam się nie tylko to ale to już niech zostanie niespodzianką. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne