Drożdżówki z serem i piernikową nutkąSkładniki: CIASTO: 1/2 kg mąki pszennej 30 g świeżych 20 g miodu 2 jajka 250 g mleka 7 g soli 75 g miękkiego masła 2 łyżeczki przyprawy do pierników MASA SEROWA 40 dkg sera twarogowego 4 łyżki miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego starta skórka z cytryny - jeśli lubicie |
Sposób przygotowania: Z świeżych drożdzy i lekko ciepłego mleka robimy rozczyn - zostawiamy na chwilę by zaczął babelkować. Łączymy miód i jajka. W misce miksera mieszamy razem mąkę, sól i miękkie masło. Dodajemy miodowo-jajeczny płyn i rozczyn. Wsypujemy przyprawę do piernika. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy przykryte do podwojenia objętości. W tym czasie łączymy wszystkie składniki nadzienia serowego i ucieramy. Z wyrośniętego ciasta odrywamy porcje - każda średnio o wadze 50-60 g - i formujemy kule. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie spodem szklanki naciskamy na środku każdej bułeczki i nakładamy w to miejsce masę serową. Ciasto możecie posmarować rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C. Zobaczyłam te drożdżówki u Majanki z blogu www.majanaboxing.blox.pl... i przypomniały mi się szkolne czasy. wtedy takie bułeczki były sprzedawane w szklonych sklepikach. Moim dodatkiem była przyprawa do pierników która nadała tym bułeczką lekko świąteczna oprawę. A co do samych bułeczek - są przepyszne, dokładnie takie jak za czasów dzieciństawa. Szczególnie smakowały mojemu synkowi :) Majanko dziekuję za smaczny przepis. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne