Drożdżówki z serem i piernikową nutką


Składniki:

CIASTO:
1/2 kg mąki pszennej
30 g świeżych
20 g miodu
2 jajka
250 g mleka
7 g soli
75 g miękkiego masła
2 łyżeczki przyprawy do pierników

MASA SEROWA
40 dkg sera twarogowego
4 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
starta skórka z cytryny - jeśli lubicie


Sposób przygotowania:

Z świeżych drożdzy i lekko ciepłego mleka robimy rozczyn - zostawiamy na chwilę by zaczął babelkować. Łączymy miód i jajka.

W misce miksera mieszamy razem mąkę, sól i miękkie masło. Dodajemy miodowo-jajeczny płyn i rozczyn. Wsypujemy przyprawę do piernika. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy przykryte do podwojenia objętości.

W tym czasie łączymy wszystkie składniki nadzienia serowego i ucieramy.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy porcje - każda średnio o wadze 50-60 g - i formujemy kule. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie spodem szklanki naciskamy na środku każdej bułeczki i nakładamy w to miejsce masę serową. Ciasto możecie posmarować rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.



Zobaczyłam te drożdżówki u Majanki z blogu www.majanaboxing.blox.pl... i przypomniały mi się szkolne czasy. wtedy takie bułeczki były sprzedawane w szklonych sklepikach.

Moim dodatkiem była przyprawa do pierników która nadała tym bułeczką lekko świąteczna oprawę.
A co do samych bułeczek - są przepyszne, dokładnie takie jak za czasów dzieciństawa. Szczególnie smakowały mojemu synkowi :)

Majanko dziekuję za smaczny przepis.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne